De in Nederland gevestigde simkaartfabrikant Gemalto heeft vooruitlopend op de resultaten van het eigen onderzoek vastgesteld dat de simkaarten van het bedrijf, alsmede bankkaarten, paspoorten en andere producten en platformen veilig zijn. Vorige week publiceerde The Intercept slides van de Amerikaanse en Britse geheime diensten waaruit zou blijken dat die in 2010 toegang tot het netwerk van Gemalto hadden.
Daarbij zoude de encryptiesleutels zijn buitgemaakt die worden gebruikt voor het beveiligen van mobiele communicatie. Zodoende zouden de NSA en het Britse GCHQ mobiele communicatie zonder toestemming van telecomaanbieders en buitenlandse overheden kunnen afluisteren. Gemalto was voor de publicatie al door The Intercept ingelicht en had een scan van het netwerk uitgevoerd, waarbij er niets was gevonden.
"Het belangrijkste voor mij is te begrijpen hoe dit precies kon gebeuren, zodat we maatregelen kunnen nemen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt", zo liet Gemalto-topman Paul Beverly in een reactie weten. Het bedrijf stelde een eigen onderzoek in en zal aanstaande woensdag de resultaten publiceren, maar uit de voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de producten veilig zijn. Er wordt dan ook geen grote financiële tegenslag als gevolg van de inbraak verwacht. Vanwege het nieuws maakte het aandeel afgelopen vrijdag een duik op de AEX-beurs.
D66-Kamerlid Gerard Schouw noemde het nieuws ongelooflijk. Hij en andere beleidsmakers zullen het kabinet om opheldering vragen en willen weten of de AIVD wist dat Gemalto een doelwit was. Ryan Gallagher, journalist van The Intercept, hekelt de reactie van het Nederlandse kabinet. "Stel je eens voor hoe de Amerikaanse, Britse of Nederlandse overheid op de Gemalto-hack hadden gereageerd als die door Noord-Korea of China was uitgevoerd. In plaats daarvan stilte." Vanwege de hack overwegen Australische telecombedrijven om mogelijk miljoen simkaarten terug te roepen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.