Weet niet of het mogelijk is, maar de PC verstuurd verkeer naar de switch, maar de switch kan hier dus niet mee. Ik weet niet of het mogelijk is dat de switch het verkeer maar retour afzender stuurt omdat hij er niet mee kan, en vervolgens de firewall van McAfee dit niet zo leuk vindt?
Niets is onmogelijk (ook al was het alleen maar met het oog op ontwerpfouten/firmwarefouten). Maar het is voor zover ik weet niet gebruikelijk dat een simpele switch een dhcp discover gaat beantwoorden. Maar als het in dit geval toch zo mocht zijn, dan zou je dit in de Wireshark capture moeten zien als een inkomende verbinding (zoals in 03-03-2015, 22:59 uitgelegd: als er een inkomende verbinding via het netwerk is binnengekomen, dan moet in de kolom "destination" van de Wireshark capture ergens het 169.254.x.x IP-adres staan dat je desktop op dat moment had).
Alleen het verschijnsel van mijn laptop blijft nog over die via Wi-Fi geen ip adres kreeg aangeleverd. Opvallend was ook dat McAfee het IP-adres van de laptop als inkommend blokkeerde als deze met kabel was aangesloten, Maar dat dit verkeer op op mijn desktop als inkomend werd geblokkeerd. Daar heb ik helaas geen antwoord op. Het wordt echter lastig om dat nog te onderzoeken aangezien het niet meer is voorgekomen. In principe kun je daar dan ook niet helemaal uitsluiten dat het verkeer niet van buiten kwam, maar goed helaas is daar momenteel denk ik nog maar weinig aan te doen.
Mogelijk is dat probleem nu verholpen nadat ik het Netwerk-installatie protocol opnieuw heb uitgevoerd waar Ilja _V V mij op wees. Ik hou het in de gaten.
Is dat dan niet hetzelfde verschijnsel als je nu op je desktop ziet? Of bedoel je misschien dat het toen urenlang doorging,
terwijl de router (met Wifi) toen gewoon aanstond? Tja, daar moet lijkt mij toch iets aan de hand zijn geweest dat communicatie met de dhcp-server blokkeerde, zodat je laptop steeds geen detecteerbaar antwoord ontving op zijn uitgezonden dhcp discover. Wat toen de exacte oorzaak is geweest, is misschien niet meer met 100% zekerheid te achterhalen. Misschien was er inderdaad iets in de war en heeft N.I.P dat herstelt.
Maar de optie van een indringer met een 169.254.x.x adres lijkt mij niet zo groot. Bij een network mask van 255.255.255.0
zou je router alle netwerkcommunicatie naar aangesloten apparaten op jouw lokale 192.168.0.x netwerk immers moeten blokkeren, omdat het IP 169.254.x.x geen deel uitmaakt van jouw lokale netwerk.
Eerder lijkt (in alle voorzichtigheid gesproken) het probleem nu iets te maken te hebben met je McAfee.
Ik zag verder nog iemand hierboven in dit lange onderwerp iets schrijven in de orde van "Niet aannemen dat de oorzaak dat is" o.i.d. & alhoewel ik het even niet kan terug vinden, ben ik het daar wel mee eens.
Waarschijnlijk bedoel je
https://www.security.nl/posting/419643#posting420563Ik geef alleen maar aan dat een netwerk op hol kan slaan & daardoor in de war kan raken, & dat heden ten dage AV/IS/FW's virtuele netwerkkaarten gebruiken die van binnenuit het netwerk onder een APIPA scannen, met alle gevolgen van dien.
Duidelijk. Iets om rekening mee te houden, en dat aanleiding zou kunnen geven tot "fascinating anomalies". ;-)
Bron DHCP client
"Deze computer kan het netwerkadres (van de DHCP server) niet vernieuwen voor de netwerkkaart met netwerkadres ... (Een MAC adres van de laptop). De volgende fout is opgetreden: 0x1392. De computer zal blijven proberen om zelf een adres van de server met netwerkadressen (DHCP server) te verkrijgen.
Hieruit is op te maken dat er inderdaad problemen waren om een dhcp-adres te verkrijgen, zoals we in feite steeds proberen uit te leggen.
Een ander voorbeeld van iemand met een "pseudo-netwerkinterface" (waar volgens de informatie van Ilja ook jouw McAfee waarschijnlijk gebruik van maakt?) die helemaal gek wordt van soortgelijke problemen:
http://hardware.forumsee.com/a/m/s/p12-31690-0754767--internet-drops.htmlMij valt op dat hier de "pseudointerface" kennelijk gewoon met het commando ipconfig (of: ipconfig /all) zichtbaar werd.
Zonder al te stoute conclusies te trekken, rijst steeds meer het vermoeden dat het daar dus wel eens mee te maken zou kunnen hebben, zoals Ilja aangaf. Maar om exact de vinger op de zere plek te leggen kon wel eens ondoenlijk worden.
Kun je tevreden zijn met de conclusie dat jouw waarnemingen hoogst hoogst waarschijnlijk niets met een indringer te maken hebben, en met de aangereikte "workarounds" om het probleem te laten verdwijnen als het weer op zou treden?
(waaronder natuurlijk ook nog steeds de optie: kijk eens of het definitief helemaal weg blijft met instellen van vaste IP-adressen, en of dat dan niet een werkbare oplossing voor je is?)
Ik ga overigens meer voor de warme chocomelk met appeltaart ;-)
Yummie... Laat het je goed smaken zodra je de kans krijgt! ;-)
Mvg, cluc-cluc