ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Ik verhuur appartementen en stel daarbij ook internet beschikbaar. Het abonnement staat op mijn naam. Ben ik nu aansprakelijk voor wat mijn huurders doen?
Antwoord: Nee, in principe niet. Een partij die internet aanbiedt, is niet aansprakelijk voor wat er over de lijn gaat (art. 6:196c BW). Ook niet als internet aanbieden niet je hoofdactiviteit is en je geen eigen datacenter of backbone hebt.
Bij huishoudens met gedeeld internet wordt het wat ingewikkeld omdat je daar moeilijk kunt zien of het de abonnee zelf was of een huisgenoot. Hoewel de hoogste Duitse rechter enige tijd terug vonniste dat een abonnee niet aansprakelijk is voor zijn meerderjarige zoon die via de internetverbinding zat te filesharen.
Bij bedrijven is eigenlijk geen sprake van delen: alles dat werknemers doen, wordt aan de werkgever toegerekend. Dus ook illegale dingen die ze uithalen. Pas onder bijzondere omstandigheden kun je dat als werkgever verhalen op je werknemers.
Bij een huurder lijkt het me juist vrij makkelijk aan te tonen dat jij het niet was: je wóónt daar niet. Natuurlijk is onduidelijk welke huurder het precies is, maar een internetaanbieder is niet verplicht om te weten hoe zijn klanten heten. (Ook niet onder de bewaarplicht; die eist alleen dat áls je dat weet, je die gegevens niet weggooit.)
In de praktijk kun je hier natuurlijk best wat gedoe mee krijgen en "tsja, dat zijn mijn huurders ik heb geen idee wat die doen en zoek maar uit welke je moet hebben" is dan niet een erg sympathiek verweer.
Plus, wellicht wil je die overlastgevende huurder erop aanspreken dat jij steeds vervelende figuren aan de deur krijgt door zijn internetgedrag. Dus ik zou toch overwegen om iets van een wachtwoord per huurder beschikbaar te stellen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.