URL-verkorters zijn door diensten als Twitter, waar gebruikers een beperkt aantal karakters mogen gebruiken zeer populair geworden, toch zijn niet alle afgekorte links even onschuldig. Voor cybercriminelen biedt het namelijk een eenvoudige manier om internetgebruikers naar kwaadaardige websites te lokken, aangezien het uiteindelijke adres niet meteen getoond wordt.
McAfee analyseerde de populairste URL-verkorters onder cybercriminelen. In 2012 was Goo.gl met 4,6 miljoen kwaadaardige URL's nog de absolute koploper, gevolgd door is.gd met zo'n 1,9 miljoen. Bit.ly was in 2012 derde, 1,3 miljoen afgekorte Bit.ly-links wezen naar malware of een kwaadaardige website.
Bit.ly
Dit jaar ziet het beeld er geheel anders uit. Google lijkt uit de gratie voor het doorsturen van internetgebruikers naar malware, aangezien in de eerste helft van dit jaar er 614.000 kwaadaardige Goo.gl-links werden ontdekt. Daarmee staat de URL-verkorter met afstand op een derde plek, achter TinyURL en Bit.ly, dat eerste is.
Het aantal kwaadaardige Bit.ly-links explodeerde van 1,3 miljoen in heel 2012, naar 2,1 miljoen in de eerste zes maanden van dit jaar. Waarom Bit.ly opeens zo populair bij cybercriminelen is geworden laat McAfee niet weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.