ik vroeg mij af of dit wel mag. Mag je pas aangeven dat er cameratoezicht is op het moment dat je al in beeld bent? en mogen die beelden zomaar voor iedereen toegankelijk zijn?
Nee, en nee.
Het systeem wat winkels gebruiken, maar bijvoorbeeld ook kantoorpanden of een datacentrum, heet afgekort CCTV (Closed Circuit TV). Het is bedoelt om op te nemen en te gebruiken bij incidenten, zoals een diefstal of beroving. Ten eerste moet aangegeven worden, bijvoorbeeld bij de voordeur/hoofdingang, dat er een CCTV systeem hangt. Ten tweede mag het systeem alleen door directe medewerkers te benaderen of te gebruiken zijn.
http://www.cbpweb.nl/Pages/th_infoplicht_praktijk_camera.aspx
De Wbp bepaalt dat als er op een bepaalde plek cameratoezicht is, aanwezigen daarover moeten worden geïnformeerd. Het is daarbij van belang dat iemand vóór het betreden van een bepaalde plaats op de hoogte moet zijn van het feit dat er beelden worden opgenomen.
En:
Daarnaast geldt dat de beelden enkel gebruikt mogen worden voor de doeleinden waarvoor het cameratoezicht is geplaatst. Indien ondernemingen bijvoorbeeld camera’s plaatsen voor beveiligings- en preventiedoelen, mogen zij de camerabeelden van eventuele dieven vervolgens niet zelf publiceren ter opsporing van het strafbare feit en het in feite publiekelijk betichten van strafbare feiten van de afgebeelde personen. [3] Ook het op basis van camerabeelden aanspreken van werknemers op hun arbeidsproductiviteit is niet toegestaan als dit niet behoort tot de doeleinden waarvoor de camera’s geplaatst zijn. Mocht een werkgever de beelden toch gebruiken en overgaan tot ontslag, zullen de camerabeelden door de rechter in ieder geval als onrechtmatig verkregen bewijs beschouwd worden.
Tot slot is van belang dat werknemers ingevolge de Wbp recht hebben op inzage, correctie, verwijdering en afscherming van hun persoonsgegevens. Over hoe deze rechten uitgeoefend kunnen worden, dienen eveneens duidelijke procedures te zijn.