Deze week ontstond enige ophef omdat Google ondanks eerdere uitspraken het niet verplicht stelt dat Android-toestellen met het Lollipop-besturingssysteem standaard versleuteld zijn, maar volgens één expert maakt dit niet zoveel uit. "Volledige schijfversleuteling is zinloos en een gevaarlijk placebo, tenzij je de encryptiesleutel beheert, in de vorm van een sterk wachtwoord, een sleutelhanger of iets soortgelijks", zegt Patrick Nielsen, onderzoeker bij Kaspersky Lab.
"Als de encryptie in het product is ingebouwd dat je gebruikt: telefoon, laptop, Amazon S3 bucket of wat dan ook, dan is encryptie in principe zinloos, en geeft alleen een vals gevoel van veiligheid. Encryptie op legerniveau heeft weinig zin als een aanvaller toegang tot de sleutel heeft." Op smartphones is het helemaal een probleem, omdat een hardware-token niet te gebruiken is en wachtwoorden die complex genoeg zijn om als encryptiewachtwoord te dienen te lang zijn om op een smartphone in te typen.
"Daarnaast zou het één ding zijn als Android vereist dat je een sterk wachtwoord of passphrase gebruikt bij het opstarten van het toestel, maar voor één of andere absurde reden vereisen ze ook dat je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor het vergrendelen van je scherm, ook al biedt dit geen veiligheid", laat Nielsen tegenover ThreatPost weten. Als Google dit zou veranderen zou het volgens hem een "nobel streven" zijn om volledige schijfencryptie in te schakelen.
De onderzoeker vreest echter weerstand van fabrikanten die dit helemaal niet willen, omdat mensen continu hun wachtwoorden zouden vergeten. Hoewel Google in een document dat eerder dit jaar verscheen aangaf dat encryptie nu niet verplicht is, werden fabrikanten wel geadviseerd dit in te schakelen. Daarnaast liet de internetgigant weten dat het standaard versleutelen van toestellen in toekomstige Androidversies wel verplicht zal worden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.