De overheid zal vanaf 2018 het Waarschuwings- en alarmeringssysteem (WAS), waaronder het luchtalarm dat bij noodsituaties wordt gebruikt, gaan uitfaseren. Volgens de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) beschikt de overheid op dit moment over een groot pakket aan alarmeringsmiddelen, waaronder de calamiteitenzenders, de sirenes, crisis.nl, NL-Alert en het gebruik van sociale media.
Een van de grootste voordelen van modernere crisiscommunicatiemiddelen is dat deze ook gebruikt kunnen worden voor het bieden van een gericht handelingsperspectief aan de bevolking, zo laat de NCTV weten. De alarmsirene biedt altijd hetzelfde handelingsperspectief: "Ga naar binnen, sluit ramen en deuren, en luister naar de calamiteitenzender". Naast het stijgend aantal mensen dat NL-Alert op hun eigen mobiele telefoon kan ontvangen blijkt tevens uit onderzoek dat mensen bij een noodsituatie elkaar actief informeren.
In 2006 heeft de minister van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer gemeld om het WAS tot en met 2017 te handhaven en te onderhouden. In lijn daarmee heeft de minister nu besloten om vanaf 2018 met het uitfaseren van de WAS, en dus ook het luchtalarm, te beginnen. Eind 2014 is het Veiligheidsberaad gevraagd om hun standpunt over dit besluit, maar er is nog geen formele reactie gekomen. Daarnaast is het volgens de NCTV nog onbekend of de sirenes voor noodgevallen zullen blijven bestaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.