Tachtig procent van de DigiD-gebruikers heeft vorig jaar een mobiel nummer opgegeven, waardoor deze gebruikers met een combinatie van wachtwoord en sms-code kunnen inloggen, wat veiliger is dan alleen het gebruik van een wachtwoord. Dat laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Eerste Kamer weten. Plasterk had afgesproken om de Kamer over de voortgang bij het verbeteren van en het ontwikkelen van alternatieven voor DigiD in te lichten.
Op dit moment kent DigiD de niveaus Basis en Midden. Voor Basis identificeren gebruikers zich met een gebruikersnaam en een wachtwoord; voor Midden identificeren gebruikers zich met een gebruikersnaam, een wachtwoord en een sms-code. Burgers kunnen er zelf voor kiezen om standaard in te loggen op niveau Midden. Dat maakt hen, vanwege de tweede authenticatie door middel van sms, minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld phishing, aldus de minister.
Inmiddels heeft 80% van de DigiD-gebruikers een mobiel nummer ingevoerd. In 2014 was een stijging van 32,7% te zien op het gebruik van DigiD Midden ten opzichte van 2013. Zo vonden er in 2013 9,1 miljoen transacties op DigiD Midden plaats, terwijl dit er vorig jaar 12,1 miljoen waren, een stijging van 3 miljoen. De meeste transacties vinden echter nog met alleen gebruikersnaam en wachtwoord plaats. In totaal werden er vorig jaar namelijk 158 miljoen authenticaties geregistreerd, afkomstig van zo'n 11 miljoen gebruikers.
Vorig jaar zijn er ook nog andere maatregelen getroffen om de veiligheid van DigiD te verbeteren. Zo worden er voortaan e-mails verstuurd aan burgers bij belangrijke wijzigingen aan hun DigiD, zoals bij het wijzigen van een wachtwoord. Op die manier wordt het volgens Plasterk makkelijker voor burgers om misbruik van hun DigiD te herkennen.
Daarnaast worden DigiD-activeringscodes in kwetsbare postcodegebieden thuisbezorgd. In risicogebieden zijn er signalen bekend over criminelen die uit de post persoonlijke gegevens zoals een geboortedatum en Burgerservicenummer (BSN) achterhalen en uiteindelijk activeringscodes van DigiD onderscheppen. In totaal zijn er vorig jaar zo'n 7500 brieven per koerier thuisbezorgd.
Inmiddels wordt er ook aan de opvolger van DigiD gewerkt, het eID Stelsel. Daarover laat Plasterk weten dat dit jaar het doel is om een Introductieplateau eID te realiseren, zodat pilots met het nieuwe identificatiemiddel kunnen worden uitgevoerd. In deze eerste fase zal nadrukkelijk aandacht worden gegeven aan aspecten van veiligheid, betrouwbaarheid en privacy. Daarbij worden de best beschikbare technologieën als uitgangspunt genomen, zo laat de minister weten.
Op basis van de ervaringen met deze eerste fase zal in de loop van 2016 worden bepaald of en op welke wijze aanvullende maatregelen of voorzieningen opgenomen dienen te worden. Ook kan hierna een nieuwe functionaliteit in het stelsel worden opgenomen. Parallel aan de uitvoering van het Introductieplateau eID zal samen met maatschappelijke organisaties een visie worden ontwikkeld voor een vervolg op het Introductieplateau eID. Deze visie kan dan worden vertaald in een nieuw plateau van het eID Stelsel dat in 2017 vorm moet hebben gekregen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.