image

Franse televisiezender TV5 uit de lucht na cyberaanval

donderdag 9 april 2015, 12:49 door Redactie, 5 reacties

De uitzendingen van de Franse televisiezender TV5 Monde gingen gisterenavond op zwart nadat het te maken kreeg met een cyberaanval. De aanvallers, die zich aanhangers van terreurorganisatie IS noemen, wisten de controle over het televisienetwerk te krijgen, alsmede de website en social media-accounts van de omroep. Op de Facebookpagina werden de identiteitskaarten en C.V.'s van familieleden van Franse soldaten geplaatst.

Ongeveer om 2 uur 's nachts vandaag wist de zender de controle over de sociale netwerkaccounts terug te krijgen. Het weer beginnen met uitzenden zou volgens de omroep uren en mogelijk zelf nog dagen kunnen duren. Vanochtend werd alleen eerder opgenomen materiaal uitgezonden. De website is nog steeds "wegens onderhoud" offline. Omroepdirecteur Yves Bigot noemt het een "ongekende aanval" waardoor de systemen ernstig beschadigd zijn.

Volgens de directeur zou een aanval van deze omvang weken van voorbereiding vereisen. Er wordt nu gekeken hoe de aanvallers binnen wisten te dringen. Bigot stelde verder dat TV5 over "zeer krachtige en gecertificeerde firewalls" beschikt, zo meldt de Guardian. Inmiddels heeft de Franse minister van Cultuur een spoedberaad met Franse mediabedrijven belegd om te bepalen hoe kwetsbaar ze zijn.

Reacties (5)
09-04-2015, 14:29 door yobi
Ik ben benieuwd welke schade beperkende maatregelen ze hebben genomen.
09-04-2015, 15:19 door Anoniem
Ik neem aan dat ze verschillende 'tussendeuren' gesloten hebben, hoop dat ze nu ook het verkeer monitoren!
09-04-2015, 16:45 door Anoniem
"Zeer krachtige en gecertificeerde firewalls" ... maar geen kennis van zaken dus :( Als ik in een F1 auto stap, kom ik ook nergens, hoe snel die auto ook is ... dus ...

Maar goed, naast het ontregelen van de systemen ook nog even de privacy schenden van andere burgers is toch wel duidelijk een politieke boodschap & wat mij betreft wel een (cyber-)oorlogverklaring.
09-04-2015, 17:27 door Anoniem
Hoezo knallen ze niet hun backup er gelijk op ?, ok wel oud nieuws erop dan, klein minpuntje.
10-04-2015, 21:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.