image

CBP waarschuwt minister voor koppelen van gegevens

vrijdag 10 april 2015, 12:48 door Redactie, 10 reacties

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gewaarschuwd voor een nieuw voorstel waardoor het mogelijk wordt om gegevens van burgers voor allerlei doelen te koppelen. Deze week vond er in de Kamer een debat over het voorstel plaats.

Volgens de minister is het koppelen van gegevens nodig om fraude tegen te gaan. Het CBP waarschuwt dat het grootschalig uitwisselen van gegevens op gespannen voet lijkt te staan met de vereisten waaraan een wetswijziging, die een beperking betekent voor de persoonlijke levenssfeer, moet voldoen. Het CBP benadrukt verder dat nieuwe wetgeving en bevoegdheden als het gaat om het uitwisselen van gegevens binnen samenwerkingsverbanden pas aan de orde kunnen zijn als er geen oplossingen kunnen worden gevonden in bestaande wetgeving.

Vereisten

Als het kabinet toch besluit om het voorstel voor de koppeling van gegevens aan te nemen stelt het CBP dat deze regeling moet worden opgenomen in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Doordat de wetswijziging een beperking betekent voor de persoonlijke levenssfeer moet die bovendien aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de beperking noodzakelijk zijn, mag niet onevenredig zijn in verhouding tot het doel en het doel moet niet op een minder ingrijpende manier te bereiken zijn.

Daarnaast moet het duidelijk zijn van wie de gegevens mogen worden opgeslagen, wanneer de gegevens mogen worden verzameld en hoe lang deze mogen worden bewaard. Het CBP geeft nu al aan dat de keuze voor het grootschalige uitwisselen en koppelen van gegevens op gespannen voet lijkt te staan met deze vereisten.

Kritisch

Tijdens het debat toonden SP en D66 zich zeer kritisch over de voorgestelde kaderwet, zo laat Privacy Barometer weten. De organisatie had in een artikel gewaarschuwd voor het koppelen van gegevens. Ook de PvdA uitte bezwaren. De VVD had geen duidelijk standpunt. Het CDA steunde de opzet van het plan om makkelijker meer gegevens uit te kunnen wisselen. Andere partijen waren tijdens het debat niet aanwezig.

Reacties (10)
10-04-2015, 13:16 door Anoniem
Het CDA heeft geen bezwaar omdat God toch ook alles al weet van iedereen. Op deze manier komen ze zelf ook weer iets dichter bij dat niveau.

Peter
10-04-2015, 13:21 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-04-2015, 13:23
[Verwijderd]
10-04-2015, 15:02 door Anoniem
lastige CBP, daar maken we gewoon een wetje van zodat ze technisch buiten spel gezet worden.
10-04-2015, 15:32 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 10-04-2015, 15:32
Door Anak Krakatau: napoleon wilde ook elke keer aan de slag. totdat hij bij waterloo eindigde.

Ik weet wel wat er uiteindelijk het onderspit delft; en dat is niet onze regering. Want die verrijst elke keer weer als een Phenix uit de as.
10-04-2015, 16:39 door Anoniem
Tja ik hoop dat die koppeling niet door gaat,dat mag niet want dat gaat gewoon te ver. we moeten niet naar een politiestaat toch?.
10-04-2015, 19:23 door Anoniem
Vandaag fraude en morgen ?

Fraude ; wie is daar nu op tegen ? Ruim begrip ook, iedereen / alles is fraude !

Dit systeem werkt maar 1 kant op, is dat wenselijk en menselijk ?
10-04-2015, 19:38 door Anoniem
De opsporingen mogen natuurlijk ook weer niet zo goed worden dat de witte boorden er zelf last van gaan krijgen.Koppeling van gegevens gaat juist gegevens eilandjes tegen,en maakt het opsporingsapparaat vele malen efficienter.
12-04-2015, 08:23 door Anoniem
Dus als mijn zoon van 12 jaar een spel of mp4 gaat downloaden is dat ook fraude ?
Gaan we straks een inval in ons huis krijgen, neemt de overheid dan pc's en laptops mee ? ook mijn laptop van het werk met bedrijfsgevoelige informatie, en maakt de politie daar dan een images van voor bewijsvoering ?

Ik denk niet dat veel mensen begrijpen wat voor een impact dit gaat hebben op de samenleving.
Fraude opsporen gaat zoveel verder, dat is allesomvattend.
12-04-2015, 17:56 door Anoniem
Burgertjes uitknijpen om tientjes is vele malen belangrijker dan miljoenen/miljarden verslindende witte boorden criminaliteit de kop in te drukken (als het nog niet wettig verklaard is, dat is). En dat mag best miljoenen/miljarden aan belastinggeld kosten.

Welke belastingbetaler wil nou niet een systeem waarmee zij nog verder uitgeknepen kunnen worden?
Iedereen toch?

En het dan nog in je kop durven halen op zoiets achterhaald als burgerrechten, normen, waarden en blah blah te noemen.
Dat soort zaken zijn optioneel als een verhevene vindt dat iets anders belangrijker is. Ook al wordt dat niet onderbouwd. Ontbreekt bewijsvoering om nut en noodzaak aan te tonen. En meer van dat.

Kom op zeg, de verhevenen vinden anders. Dus dan gewoon simpel schikken in uw lot, ja?

Als een verhevene vindt dat u de pisang bent dan is dat gewoon zo. Wat nou, redelijkheid en billijkheid?
Voorbeelden dienen nu eenmaal gesteld te kunnen worden. Waar en wanneer dat uitkomt.
Onafhankelijke rechtelijke toetsing? Kom op zeg, alsof iets als een rechtelijke dwaling ooit zou kunnen voorkomen.

U weet toch. Personen die alles van u willen weten, alles voor u willen bepalen, maar u mag niets weten over hun, en hun nergens op aanspreken, dat kan toch alleen maar verhevenen betreffen die enkel en alleen het beste met u voorhebben?
En voor die daadkracht, die enorme verantwoordelijk, totaal gebrek aan afrekening en noem maar op, ruimschoots gecompenseerd moeten worden. Voor nu en tot in de eeuwigheid. Op uw kosten.

Een en ander klinkt zwartgallig? Welnee, gewoon een nuchtere analyse van het gebruikelijke reilen en zeilen.
Het is altijd de burger die bloedt voor de incompetentie van hen die zichzelf boven het gepeupel hebben gesteld.
Een maatschappelijke wetmatigheid. Tot hooivorken en toortsen anders beslissen.

Kennelijk lopen er toch ware goden op deze aardkloot rond? Onfeilbaar, onaantastbaar, en zo meer.
Tja, als simpel sterfelijk wezen daar kritiek op te durven uiten. Nog even, dan komt er bliksem uit de lucht die dergelijke ongelovigen voor immer neer slaat. Of een arrestatieteam omdat hun heilige informatiesystemen een pedo/terrorist hebben geidentificeerd. Of een andere doodzonde, zoals kritisch spugen op een over het paard getilde politieke/financiele macht of zo.

Ja, vertrouwen in de medemens is belangrijk. Vooral als het een persoon betreft die zich vele malen beter voelt en vertrouwen ziet als eenrichtingsverkeer. Dan dient men zich van ieder commentaar te onthouden. Toch?
13-04-2015, 16:20 door Anoniem
http://www.telegraaf.nl/binnenland/23914867/__Marktplaats_doelwit_sociale_dienst__.html
Kijk eens het programma van 12-04-2015
http://tvblik.nl/de-monitor

Boetes van meer dan 70.000 euro ! en dat straks voor iedere belastingplichtige ! Logisch dat ze dit willen invoeren/doordrukken !
Zelfs als je je eigen kinderen bij je ouders laat oppassen 80.000,- euro boete !


Leuk zakcentje voor vd Steur en z'n lobby.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.