Versleutelde communicatie is mogelijk het grootste probleem voor Europol en opsporingsdiensten bij de bestrijding van terrorisme, zo heeft Europol-directeur Rob Wainwright laten weten. Volgens Wainwright moeten techbedrijven dan ook stilstaan bij de gevolgen die encryptiesoftware op de wetshandhaving heeft.
Bij de meeste lopende onderzoeken zouden terroristen versleutelde communicatie als belangrijkste communicatiemethode gebruiken, zo stelt de Europol-directeur tegenover de BBC. "Het is mogelijk het grootste probleem voor de politie en veiligheidsdiensten geworden als het gaat om de aanpak van de terrorismedreiging." Konden opsporingsdiensten voorheen de communicatie van verdachten uitgebreid monitoren, nu zou dat niet meer mogelijk zijn.
Ook zouden terroristen volgens Wainwright actief op het "dark net" zijn, zoals bijvoorbeeld het Tor-netwerk wordt aangeduid. De Europol-directeur maakt zich daarnaast zorgen over de beslissing van bedrijven als Apple om encryptie aan te bieden, alsmede de opkomt van instant messaging-apps die versleuteld communiceren mogelijk maken. "We zijn teleurgesteld door de positie die deze techbedrijven kiezen en het vergroot onze problemen om de communicatie af te luisteren van de gevaarlijkste mensen die misbruik van het internet maken."
Wainwright stelt verder dat de huidige wetgeving tekort schiet en moet worden aangepast, zodat veiligheidsdiensten alle gebieden op internet kunnen monitoren. "Er is een groot gat in de mogelijkheden en dat moet worden veranderd als we ervoor willen zorgen dat er geen misbruik van internet wordt gemaakt en het de terrorismedreiging juist vergroot." De Europol-directeur zoekt daarbij naar eigen zeggen de "juiste balans" waarbij de fundamentele privacyprincipes worden beschermd. "Er is dus nog veel werk voor beleidsmakers en techbedrijven te doen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.