Vanavond is in Den Haag het Global Forum on Cyber Expertise (GFCE) gelanceerd, dat cyberspace beter zal laten functioneren, zo laat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie weten. Het GFCE is een wereldwijd forum voor cyberexpertise waar 42 landen, intergouvernementele organisaties en bedrijven aan deelnemen.
Het platform moet ervoor zorgen dat technische expertise breder beschikbaar komt er fondsen kunnen worden geworven voor het versterken van cybersecurity. Daarnaast helpt het platform volgens de overheid met de strijd tegen cybercrime, het verbeteren van databescherming en het verbeteren van wet- en regelgeving met betrekking tot internet. Het Forum zal vanuit Den Haag worden gerund.
"Nederland heeft veel te bieden", zegt Van der Steur. "Op het gebied van cyberveiligheid en cybercriminaliteit hebben we goede methoden en instrumenten om te delen met onze partners. Tegelijkertijd kunnen we nog veel leren en verbeteren. Met het GFCE zullen we allemaal profiteren van het samenbundelen van kennis en best practices onder één dak. Dankzij dit initiatief zal cyberspace beter functioneren en wordt het fundament gelegd voor verdere internationale samenwerking."
Nederland werkt in het Forum mee aan drie initiatieven op het gebied van cybersecurity, namelijk het CSIRT Maturity Initiative, het Responsible Disclosure Initiative en het Cyber Security Awareness Raising Initiative. Bij het CSIRT Maturity Initiative zal Nederland samen met Microsoft, de International Telecommunication Union (ITU) en de Organisation of American States (OAS) expertise beschikbaar stellen op het terrein van CSIRT Maturity.
Onder de naam van Responsible Disclosure zal Nederland samen met Hongarije, Roemenië en Hewlett Packard expertise beschikbaar stellen over ethische hackers en responsible disclosure. Als laatste is er nog Cyber Security Awareness Raising Initiative, waarbij Nederland expertise op het terrein van cybersecurity awareness beschikbaar zal stellen en hierbij in het bijzonder Senegal zal assisteren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.