De politie gaat cybercrime dit jaar actief bij Nederlandse hostingbedrijven aanpakken, zo blijkt uit een brief die naar hostingproviders is gestuurd en waar Security.NL over beschikt. Vorig jaar startte de Nationale Politie, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), het Openbaar Ministerie en de Technische Universiteit Delft het project Nederland Schoon. Het project heeft als doel om gezamenlijk met hostingbedrijven cybercrime aan te pakken waarbij het gebruik van de infrastructuur van Nederlandse hostingbedrijven een belangrijke rol speelt.
In de brief stelt de politie dat het nu tot "concrete acties" overgaat. In samenwerking met de TU Delft is namelijk in kaart gebracht welke hostingproviders door cybercriminelen worden gebruikt. Volgens de politie zijn veel hostingbedrijven al goed op weg om cybercriminaliteit tegen te gaan. "Sommige hostingproviders spelen een faciliterende rol bij cybercriminaliteit. Het kan zijn dat u zich als hostingbedrijf niet bewust bent van uw faciliterende rol", aldus de brief.
Daarom gaat de politie onder andere in gesprek met hostingproviders die volgens de meting van de TU Delft hoger scoren dan hun branchegenoten. De door de TU ontwikkelde methodiek is goedgekeurd door de branchevereniging DHPA. Ook zal de politie middels een vragenlijst in kaart brengen welke best practices hosters toepassen op het gebied van het weren van cybercrime. De politie stelt dat de gesprekken binnenkort worden ingepland en hostingproviders geen actie hoeven te ondernemen en zelf voor een gesprek worden uitgenodigd.
De aanwezigheid van één van de grootste internetknooppunten ter wereld en een professionele en volwassen hostingbranche zorgen er onder andere voor dat Nederland wereldwijd bekendstaat als belangrijk 'hostingland' van digitale data. Volgens de politie trekt dit niet alleen bonafide partijen aan, maar ook minder bonafide partijen. "Daardoor is Nederland bovengemiddeld vaak een uitvalsbasis voor uiteenlopende vormen van cybercrime", zo laat de politie weten.
Het gaat onder andere om het verspreiden van malware, het onderbrengen van kinderporno, het versturen van phishing- en spamberichten en het stallen van gestolen data. Via Nederland Schoon hoopt de politie samen met hostingproviders Nederland een stuk schoner te maken, criminele activiteiten te bemoeilijken en de veiligheid van het internet te vergroten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.