Privacygroepen en privacyvoorstanders stellen in het debat over privacy regelmatig de verkeerde vraag, waardoor ze meer kwaad dan goed doen, zo stelt Sean Sullivan van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. De privacydiscussie gaat regelmatig over dingen die mensen wel of niet te verbergen hebben.
F-Secure deed onderzoek (pdf) onder duizend mensen en stelde hen de vraag of ze iets te verbergen hadden. Volgens Sullivan is dit een emotioneel geladen en gecompliceerde vraag en zullen mensen dan ook in de meeste gevallen "nee" antwoorden, ook al vinden ze privacy wel belangrijk. 83% van de deelnemers aan het onderzoek antwoordde met nee. Sullivan stelt dat het antwoord juist is, maar de vraag verkeerd.
"Je kunt net zo goed mensen vragen of ze een oneerlijk iemand zijn. De vraag is emotioneel geladen en mensen reageren defensief. Ik vindt het niet meer dan normaal dat 83% van de mensen nee zegt. Het verwachten van een ander resultaat is gewoon absurd." Sullivan pleit dan ook voor een andere vraagstelling in het privacydebat.
Tijdens het onderzoek werd namelijk gevraagd of mensen alles over hun leven met iedereen op alle plekken en voor altijd wilden delen. Hierop antwoordde 89% met nee. Bij beide vragen wordt er gevraagd of privacy belangrijk is, merkt Sullivan op. "Helaas hoor ik teveel privacyvoorstanders mensen tegenwoordig vragen of ze iets te verbergen hebben en ik denk dat deze aanpak contraproductief is."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.