Ook in de tweede helft van 2014 is er nauwelijks malware voor de platformen van Apple verschenen, zo blijkt uit cijfers (pdf) van het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. Voor Mac OS X werden in de laatste zes maanden van 2014 slechts 17 unieke malware-exemplaren ontdekt.
Het ging om zestien backdoors en één "rogue". Vijf van de malware-exemplaren waren afkomstig van drie nieuwe families, waaronder "Wirelurker", die zich op Chinese softwarepiraten richtte en waarvan de vermoedelijke auteur eind vorig jaar door de Chinese autoriteiten werd opgepakt. Verder was de Ventir-backdoor nieuw vorig jaar, alsmede de XLSCmd-familie die bij gerichte aanvallen werd ingezet. Deze laatste malware kan toetsaanslagen opslaan en screenshots maken.
Voor iOS ontdekte F-Secure maar drie aanvallen, namelijk een PDF-exploit die vorig jaar september bekend werd gemaakt, de eerder genoemde Wirelurker-malware en XSSER. De XSSER-malware werkte alleen op gejailbreakte toestellen, terwijl de PDF-exploit een lek in oudere iOS-versies gebruikte. Een aanvaller die via deze exploit ook willekeurige code op het toestel wil uitvoeren moet ook over een tweede kwetsbaarheid beschikken. Of er aanvallen via de PDF-exploit hebben plaatsgevonden is onbekend.
De hoeveelheid malware voor iOS en Mac OS X steekt schril af tegen de hoeveelheid malware voor Android en Windows. Voor Android verschenen er in de laatste helft van vorig jaar 61 nieuwe malware-families en honderden unieke exemplaren. F-Secure geeft voor het Windowsplatform geen overzicht van nieuwe malware-families en exemplaren, maar uit andere rapporten blijkt dat het hier om miljoenen gaat. Wel laat de Finse virusbestrijder zien dat de 7 jaar oude Confickerworm nog steeds de actiefste malwaredreiging voor Windows is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.