Wie slachtoffer van internetoplichting wordt moet vooral aangifte doen, zo vraagt de politie. Vorig jaar werden er bij de politie 43.000 aangiften gedaan van internetoplichting. De politie zegt dat door het bundelen van deze aangiften er patronen kunnen worden ontdekt, die weer naar goed georganiseerde oplichters zijn te herleiden die vaak veel slachtoffers maken. Aan de andere kant zijn er ook oplichters die weinig slachtoffers maken, maar mensen wel voor hoge bedragen oplichten.
Gijs van der Linden, hoofd van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, roept daarom alle slachtoffers van internetoplichting op vooral aangifte te doen. "Aangifte doen heeft altijd zin. Het kan uiteindelijk leiden tot een grote zaak." De meeste aan- en verkoopfraude vindt plaats met telefoons en toegangskaartjes voor bijvoorbeeld concerten, evenementen of pretparken.
"Oplichters werken vooral via online handelssites zoals Marktplaats, maar wij zien ook steeds meer bendes die zelf een bekende webshop zo nauwkeurig mogelijk namaken, maar dan met een naam die er heel erg op lijkt", aldus Van der Linden. "Terwijl u denkt dat u zaken doet met die bekende shop, maakt u eigenlijk geld over naar de oplichters." De politie heeft het afgelopen jaar meer dan 160 nagemaakte webwinkels uit de lucht gehaald. In 2013 waren dat er 77.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.