Doordat de bewaarplicht in Nederland is afgeschaft wordt het onderzoek naar liquidaties in en rond Amsterdam ernstig gehinderd en kan er zelfs voor zorgen dat toekomstige liquidatiezaken niet kunnen worden opgelost. Daarvoor waarschuwen Jeroen van Berkel, officier van justitie, en Hanneke Ekelmans, hoofd Opsporing van de Amsterdamse recherche, tegenover de Volkskrant.
De eerste veroordeling in de reeks liquidatiezaken was voornamelijk gebaseerd op mast- en telecomgegevens, gegevens van camera's die autolocaties bepalen en internetverkeer over de huur van (vlucht)auto's. "Zonder zulke data wordt het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, het netwerk van deze verdachten in kaart te brengen", aldus Van Berkel. Doordat de verdachten in de liquidatiezaken zwijgen noemt hij de communicatiedata dan ook cruciaal voor de opsporing.
Op dit moment werkt het ministerie van Veiligheid en Justitie aan een nieuw voorstel om de bewaarplicht weer te kunnen introduceren, maar volgens Van Berkel kan het nog lang duren voordat die van kracht wordt. "Tot die tijd worden wij ernstig in de opsporing gehinderd." Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt op de afschaffing van de bewaarplicht. Eerder liet OM-topman Herman Bolhaar weten dat hij de gevolgen voor de opsporing vreest nu providers geen verkeersgegevens meer voor de opsporing mogen opslaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.