Door Anoniem 09:07: Het periodiek wijzigen van je wachtwoord biedt schijnveiligheid. Criminelen hebben je wachtwoord maar kort nodig (als ze het uberhaupt nodig hebben). Middels botnet software zorgen ze ervoor dat ze vanaf dan altijd bij je systeem kunnen. Na een hack je wachtwoord wijzigen is dan zinloos.
Botnets maken misbruik van andere zaken dan je wachtwoord. Ik heb nog geen botnet gezien dat zich richt op systemen waar het wachtwoord van gekraakt is.
Wat wel helpt is je wachtwoord voor jezelf houden, alleen op systemen intikken waar het hoort en niet voor ieder systeem hetzelfde wachtwoord gebruiken. Daarnaast, niet klikken op vage links en zeker niet op vage bijlagen in e-mails.
Ik zie voornamelijk wachtwoorden die op gekraakte sites terug zijn gevonden. En dan helpt het niet hergebruiken van wachtwoorden redelijk goed. Een account gebruiken dat niet je e-mail adres is, is ook handig. Externe, gekraakte, partijen maken vaak gebruik van het e-mail adres als account. Dat levert wel een nadeel op, omdat dan vaak te achterhalen is bij welke organisatie dat wachtwoord geprobeerd moet worden. Vandaar ook graag accounts waar niet de naam van de gebruiker in zichtbaar is.
Door Anoniem: Waarom zou je uberhaupt je wachtwoorden moeten verversen?
Nadelen:
elke 7 dagen een 12 character wachtwoord met hoofdletters, kleine letters, cijfers, bijzondere tekens en waarvan 90% niet gerycled mag zijn... Hoe ga je dat onthouden na een maand? NOOIT!
Ik weet niet waar jij dat iedere 7 dagen moet doen, maar daar is dan misschien wel een hele goede reden voor.
voordelen:
geen...
Als je wachtwoordlijst bekend is geraakt, hoop je dat ze een oude lijst hebben.
zolang je wachtwoord niet is aangevallen door bijv brute force (wat te detecteren is) heeft het NUL nut om je wachtwoord te veranderen.
Hoe detecteer jij of bol.com o.i.d. via brute force is aangevallen? Ik ben trouwens veel minder bang voor brute-force dan voor het lekken van lijsten. Bij brute-force zie ik eigenlijk amper de accounts gebruikt worden, die in mijn systemen gebruikt worden. Allemaal accounts als root en admin, die hier altijd gelijk onbruikbaar worden gemaakt.
Brute-force laat je ook gewoon niet gebeuren. Direct in de router ermee.
Die moeilijke wachtwoorden moeten dan weer onthouden worden, wat niet gebeurt, en dus heb je overal wachtwoord post-its, onderleggers met wachtwoorden, password apps enz enz.
Wachtwoord apps zijn zeer handig. Ook als je wachtwoorden niet regelmatig wijzigt, wil je al je wachtwoorden wel ergens veilig opslaan en, indien nodig, eenvoudig kunnen gebruiken.
het is een scheinveiligheid voor een probleem wat niet bestaat. Alleen in geval van een brute force wachtwoord kraker, dat zou te zien moeten zijn in de logging, en dan nog zou na x aantal keer het account gewoon geblokkeerd moeten worden.
Jij gaat uit van de betrouwbaarheid van de externe partijen waar jij je accountgegevens invoert. Dat is al zeer vaak funext gebleken.
Door karma4:Diegene die het verzint, bouwt hetm doet de uitrol en de operatie (DevOps). Er wordt geen enkele controle op een veilige omgeving genoemd dan wel de reviews tests of het ook allemaal klopt. Het geeft te denken.
Ik weet niet welke voorstelling van zaken jij van DevOps hebt, maar ik ken de wijze van werken bij Google van zeer dichtbij. Onlangs nog een presentatie van een SRE bijgewoond voor een groep interne ontwikkelaars.
Peeter