Een Amerikaanse districtsrechter heeft het doorzoeken van een zakenman zijn laptop toen hij uit de VS wilde vertrekken onredelijk en een schending van zijn privacy genoemd. Het gaat om de Zuid-Koreaanse zakenman Jae Shik Kim, die verdacht wordt van het illegaal verkopen van luchtvaarttechnologie aan Iran.
Het ministerie van Homeland Security had informatie verkregen dat Kim betrokken was bij een levering van goederen aan een Chinese zakenman in Korea, die de goederen vervolgens doorstuurde naar klanten in Iran. De speciaal agent die de zaak behandelde besloot de laptop van Kim op bewijs te doorzoeken toen de Koreaan weer in de VS was. Eind 2012 moest de zakenman zijn laptop afstaan voordat hij met het vliegtuig naar huis mocht gaan.
Een kopie van de harde schijf werd vervolgens doorzocht op bewijs. De informatie die dit opleverde werd op een dvd gebrand zodat de agent die verder kon onderzoeken. Nadat er belastende e-mails waren gevonden zocht en kreeg de agent een bevel om de harde schijf te doorzoeken, wat hij al had gedaan, en de e-mails in beslag te nemen, die hij al had bekeken. Deze e-mails vormen nu de basis voor de rechtszaak tegen Kim en de zakenman wil dat ze niet als bewijs kunnen worden gebruikt, omdat ze onrechtmatig zouden zijn verkregen waarbij zijn rechten onder het vierde amendement van de grondwet zijn geschonden.
De rechter haalt in deze opinie (pdf) hard uit naar het optreden van de Amerikaanse overheid. Volgens Amy Berman Jackson waren er nauwelijks verdenkingen dat er criminele activiteiten plaatsvonden of zouden plaatsvinden en was de schending van Kim zijn privacy zo vergaand, dat de rechter die als onredelijk bestempelde. Het verkregen bewijsmateriaal mag dan ook niet door de overheid worden gebruikt.
Volgens de Amerikaanse overheid kunnen mensen die de Amerikaanse grens oversteken zich niet beroepen op het vierde amendement, dat onredelijke doorzoekingen en inbeslagnames verbiedt, en het komt dan ook voor dat de laptops van reizigers in beslag worden genomen. Een andere bekende zaak is die van David House, die bevriend was geraakt met klokkenluider Chelsea Manning. Vorig jaar bepaalde een andere Amerikaanse rechter dat douanepersoneel geen "redelijke verdenking" hoeft te hebben om laptops te doorzoeken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.