Morgenmiddag doet de politierechter van de rechtbank Utrecht uitspraak in de zaak die Privacy First tegen de trajectcontroles van de Staat heeft aangespannen. Volgens de privacyorganisatie zijn trajectcontroles een grote privacyschending, omdat iedereen door de overheid gevolgd en in politiedatabases wordt bewaard, ook het gros van de automobilisten dat niet te hard rijdt.
Volgens Privacy First ontbreekt hiervoor een specifieke wettelijke basis, waardoor de trajectcontroles in strijd met de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) zouden zijn. Door trajectcontroles worden alle automobilisten namelijk continu gevolgd en wordt iedere automobilist hierdoor een potentiële verdachte. "Dit vormt een omkering van het klassieke principe in een democratische rechtsstaat: de overheid mag pas inbreuk op de privacy maken bij een redelijke verdenking van een concreet strafbaar feit", aldus de privacyorganisatie.
Uniek aan deze zaak is het grondwettelijke aspect: als één van de weinige landen ter wereld mogen Nederlandse rechters geen wetten aan de Grondwet toetsen. In veel zaken wordt daarom louter aan het EVRM getoetst. Trajectcontroles zijn echter geen wet, maar een nationale praktijk. Die praktijk dient door de rechter te worden getoetst aan het EVRM én de Grondwet. Privacy First hoopt dat de rechter deze toetsing uitvoert en de huidige trajectcontrolepraktijk onrechtmatig zal verklaren. In het geval dit niet gebeurt zegt Bas Filippini, voorzitter van de privacyorganisatie, dat hij bereid is om door te procederen tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.