De overheid mag trajectcontroles gewoon op de Nederlandse autowegen uitvoeren, zo heeft de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist. Bas Filippini, voorzitter van privacyorganisatie Privacy First, had wegens de controles een rechtszaak tegen de Staat aangespannen.
Volgens Filippini zijn trajectcontroles een grote privacyschending, omdat iedereen door de overheid gevolgd en in politiedatabases wordt bewaard, ook het gros van de automobilisten dat niet te hard rijdt. Hiervoor zou een specifieke wettelijke basis ontbreken, waardoor de trajectcontroles in strijd met de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) zouden zijn.
De kantonrechter oordeelt dat in de Politiewet voldoende wettelijke grondslag is te vinden voor het gebruik van het huidige systeem. De rechter stelt daarbij dat er sprake van een geringe inbreuk op de privacy is en dat de registratie van niet-overtreders binnen 72 uur wordt gewist. Ook worden weggebruikers middels borden op de hoogte gesteld van de controle.
Ook is volgens de rechter voldaan aan de overige eisen die artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en artikel 10 van de Nederlandse Grondwet stellen. Bewijsuitsluiting van de gegevens die met de trajectcontrole zijn verkregen is daardoor niet aan de orde. De kantonrechter verklaarde het beroep van Filippini dan ook ongegrond. De Privacy First-voorzitter had eerder al aangegeven dat hij bereid is om door te procederen tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.