image

Huis van Afgevaardigden stemt voor inperking NSA-surveillance

donderdag 14 mei 2015, 09:29 door Redactie, 4 reacties

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden met overgrote meerderheid gestemd voor het inperken van de surveillancemogelijkheden van de NSA. Met 338 stemmen voor en 88 tegen werd de USA Freedom Act aangenomen, zo laat de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF weten.

De USA Freedom Act zal de Patriot Act die een groot deel van de surveillance mogelijk maakte met 4,5 jaar verlengen, maar verbiedt de massale opslag van telefoongegevens van Amerikaanse burgers door de NSA, aldus National Journal. Het wetsvoorstel zal nu naar de Amerikaanse Senaat worden gestuurd, die er waarschijnlijk op 22 mei over zal stemmen. Binnen de Senaat heerst grote verdeeldheid. Zo willen verschillende Republikeinse senatoren de Patriot Act zonder aanpassingen verlengen, terwijl de Democraten grondige hervormingen willen doorvoeren.

De Republikeinse senator Bob Corker was zelfs geschrokken dat er zo weinig gegevens van Amerikaanse burgers worden verzameld. Volgens Corker moet de Amerikaanse bevolking zich niet zo druk over privacy maken en grootschalige verzameling van gegevens, als middel om terroristische aanvallen te voorkomen, juist steunen. Als het Congres er niet in slaagt om voor 1 juni een overeenkomst te bereiken verloopt de Patriot Act.

Reacties (4)
14-05-2015, 16:58 door Anoniem
...Volgens Corker moet de Amerikaanse bevolking zich niet zo druk over privacy maken en grootschalige verzameling van gegevens, als middel om terroristische aanvallen te voorkomen, juist steunen...

Dergelijke argumentatie wordt in andere landen ook gebruikt voor grootschalige verzameling van gegevens (sleepnet methode), maar wat het daadwerkelijk oplevert, en bespaart, en voor wie, heb ik nog nergens waargenomen.
Wat wel duidelijk is, is dat het heel veel (belastinggeld) kost. En welke schade het berokkend aan onschuldigen, nu en in de toekomst, is nog steeds de vraag.

Ondertussen schijnen bomen dodelijker te zijn dan terroristen (statistisch heeft men meer kans op letsel, of schade, door een boom, dan door een terrorist), maar zelfs de inzet van de tewerkgestelden van de groenvoorziening lijken daar weinig verschil in te kunnen maken.

Als kritische vragen simpelweg weggewuifd worden, laat staan onderbouwd beantwoord, dan stimuleert dat niet bepaald het vertrouwen dat het systeem terecht, en gerechtvaardigd, succesvol wordt ingezet voor dat waarvan beweerd wordt dat het nodig is.
15-05-2015, 06:59 door Anoniem
Er bestond al geruime tijd een wet in Amerika dat men de gegevens van burgers niet zomaar mag opslaan. Maar die geldt alleen voor het land zelf. Niet voor de burgers van andere landen, zoals Nederland. Wat mij dus zorgen baart zijn de gegevens die de NSA van andere landen ontvangt/ opvraagt en vrijelijk krijgt. Daar kan men mee doen wat men wil. Doordat wij met zijn allen googelen geven wij de USA dagelijks al onze gegevens op een presenteerblaadje.
15-05-2015, 11:52 door Anoniem
Gezien dat men in het verleden ook geen moeite had met het "losjes" interpreteren van wet- en regelgeving (ten bate van eigen belang, maar wie precies is "eigen"?) roept dat vraagtekens op of dat ook maar enige garantie geeft in de toekomst.
Ook omdat er al heel veel geïnvesteerd is in dergelijke systemen. Dat gooi je niet zomaar weg.

http://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON

Maar... de NSA is niet alleen...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_government_mass_surveillance_projects
http://en.wikipedia.org/wiki/Global_surveillance_disclosures_(2013%E2%80%93present)

Dat roept de vraag op of de "kleine" baasjes van de diverse spionagediensten ontdekt hebben dat als zij genoeg chantage materiaal (of smaad, of afpersing, van betrokken derden) weten te vergaren van wie dan ook de gecompromitteerde hoge heren geen andere keuze hebben dan mee te werken. Middels toenemende budgeten, toenemende macht, toenemende reikwijdte en het verkondigen van kulargumenten richting de rest.

Hetgeen een verklaring zou kunnen zijn voor de kennelijke behoefte om van alles en iedereen zoveel mogelijk te weten. Immers, voor de "kleine" baasjes binnen de diverse spionagediensten zou dan dat het werkelijke bedrijfsdoel, en bedrijfsbelang, zijn. Hun basis van macht en status. Er voor zorgen dat de huidige, en toekomstige, hoge heren geen andere keuze hebben dan jaknikken op al hun eisen. IJzersterk, want zelfs een bloedige revolutie zou de compleet nieuwe hoge heren dan zeer waarschijnlijk nog steeds chantabel houden. En anders de mensen waarop zij steunen wel. Consolidatie van macht. Uit puur eigenbelang van een groepje enge mannetjes die vanachter donkere schermen opereren.

Vergezocht wellicht, maar lijkt in lijn te zijn met wat men doet, en hoe men het doet.
De relaties en communicaties tussen alles en iedereen zoveel mogelijk vergaren en daar de sappige details uit halen.
En dat publiekelijk verdedigen met slappe verhalen.

Men zegt: http://www.kennislink.nl/publicaties/macht-maakt-corrupt.
Maar ook: https://manipulatie.wordpress.com/2012/04/06/maakt-macht-corrupt/
17-05-2015, 08:30 door Anoniem
Het is natuurlijk wel een onweerlegbaar gegeven, dat er wereldwijd moslim terrorisme ons bedreigt, dus het aan banden leggen van de veiligheidsdiensten is alleen maar in het belang van deze terroristen en hun hier aanwezige ideologische sympathisanten.
Alleen het ongebreideld en ongecontroleerd vergaren van informatie van burgers zal uiteindelijk leiden tot afpersing en ander vormen van misbruik, van o.a. politici, zakenmensen.
Immers in bepaalde academische en economische kringen is men beducht op schandalen, die iemands carrière kan kosten.
En wat te denken van de kennis van grote economische transacties gedaan door meerdere partijen, (inschrijving op grote orders), die kennis kan je dan zeer duur verkopen.
Maar zeker niet het kind met het badwater weggooien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.