image

Microsoft vindt minder malware op Nederlandse computers

zaterdag 16 mei 2015, 07:16 door Redactie, 6 reacties

Het aantal besmette Windowscomputers in Nederland waar Microsoft malware van heeft verwijderd is in de laatste helft van vorig jaar afgenomen. Dat blijkt uit cijfers in de nieuwste editie van het Microsoft Security Intelligence Report. Via verschillende programma's, zoals de in Windows ingebouwde Malicious Software Removal Tool (MSRT), Windows Defender en Security Essentials, kan de softwaregigant van miljoenen systemen gegevens over malware en infecties verzamelen.

Daarbij worden twee criteria gehanteerd. De eerste is de "encounter rate". Het gaat hier om computers met de beveiligingssoftware van Microsoft die malware tegenkomen en er vervolgens voor kiezen dit te rapporteren. Een tegengekomen dreiging wil echter nog niet zeggen dat de computer ook geïnfecteerd is. Dan zijn er ook nog de computers waar de MSRT malware van heeft verwijderd. De MSRT is in staat veelvoorkomende malware-families te herkennen en verwijderen.

In het derde kwartaal van vorig jaar kwam 13,8% van de Nederlandse computers malware tegen. Een kwartaal later was dit naar 10,1% gedaald. Wereldwijd kwamen in dezelfde periode 20,1% en 15,9% van de computers in aanraking met malware. Wordt er gekeken naar besmette computers die de MSRT ontsmette, dan ging het in Nederland in het derde kwartaal om 3,4 computers per duizend Windowscomputers. Bij een populatie van bijvoorbeeld 10 miljoen computers zou het om 34.000 geïnfecteerde systemen gaan.

Het exacte aantal Windowscomputers in Nederland is onbekend. Wel laat Microsoft weten dat in het vierde kwartaal het aantal opgeschoonde computers naar 1,9 per duizend Windowscomputers daalde. In dezelfde periode werden wereldwijd 8,6 en 5,9 systemen per duizend computers opgeschoond. Een andere opmerking is dat dit niets zegt over het totale aantal infecties in Nederland of wereldwijd, omdat de MSRT niet alle malware kan herkennen.

Reacties (6)
16-05-2015, 11:55 door Anoniem
"... beveiligingssoftware van Microsoft die malware tegenkomen" ik dat hier de titel van het artikel wordt verklaard. Windows Defender scoort in de regel dramatisch slecht !
16-05-2015, 13:24 door Anoniem
Het exacte aantal Windowscomputers in Nederland is onbekend.

..voor de buitenwacht.
Microsoft zal dat toch wel vrij exact weten op basis van het aantal geregistreerde systemen en op basis van tellingen van naar updates zoekende pc's?

Tenminste, als bij het zoeken naar updates ook het UUID wordt meegestuurd.
Weet iemand of dat ook gebeurt?
16-05-2015, 14:23 door Anoniem
hum. Hum als je een serieuze besturingen programma maakt zo als win 7 en je ga naar windows 8/10/11?
waarom koppel je dan er app. store aan ?
ps. een mondt vol van veiligheid? in windows 10 prof.
is een spelletjes machine toch geen serieus besturingssysteem voor het bedrijf. S leven? ms.......
16-05-2015, 16:48 door Anoniem
Malicious Software Removal Tool (MSRT), Windows Defender en Security Essentials,

Ondanks dat ik deze wel draait op de enige windows (7, en 8.1) systemen van mijzelf en familie leden die weigeren de overstap naar Linux te maken, stellen die programma's vrij weinig voor als beveiliging. Sterker met Bitdefender, MalwareBytes en Hitman vindt en verwijder is meer en makkelijker Mallware dan met de meuk van MS die dit al buiten de deur zou hebben moeten houden.
16-05-2015, 19:48 door Eric-Jan H te D
Alle antiziekwaarprogramma's zijn slecht. Bij mij hebben ze nog nooit één ziekmaker verwijderd.
22-05-2015, 22:20 door Anoniem
Nou ik heb met eset 8 gescand en vond helemaal NIKS!

Dus Defender houdt wel degelijk malware buiten de deur!
Met xp was het nodig maar zie geen nut in antivirus software.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.