Onderzoekers van het Spaanse anti-virusbedrijf Panda Security hebben een digitale aanval op oliehandelaren ontdekt waarbij geen malware werd gebruikt en de handelaren ook niet het uiteindelijke doelwit waren. De aanval begint met een uitvoerbaar bestand dat op een PDF-document lijkt.
In werkelijkheid gaat het om een zichzelf uitpakkend archiefbestand met verschillende bestanden, waaronder verschillende scripts, batch-bestanden en exe-bestanden. Toch zijn deze bestanden op zichzelf niet kwaadaardig. "Het zijn allemaal legitieme applicaties die iedereen kan gebruiken", aldus de onderzoekers, die de dreiging "The Phantom Menace" (pdf) noemen. De applicaties zijn gemaakt om gebruikersnamen en wachtwoorden in de e-mailcient en browser in een tekstbestand op te slaan en via FTP te versturen.
Op de FTP-server van de aanvallers ontdekten de onderzoekers meer dan 80.000 tekstbestanden. Het bleek om bestanden afkomstig van tien bedrijven in de oliesector te gaan. Deze bedrijven waren echter niet het uiteindelijke doelwit. Dat zijn namelijk oliekopers. En dan met name oliekopers die speciale olie uit de Nigeriaanse stad Bonny zoeken. Deze olie is vanwege zijn samenstelling zeer geliefd. In Nigeria houdt de Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) op elke olietransactie toezicht.
Iedereen die in Nigeria olie wil verhandelen moet ook bij de NNPC geregistreerd zijn. Oplichters die op deze markt actief zijn benaderen handelaren en tussenpersonen en bieden bijvoorbeeld een grote hoeveelheid olie uit Bonny aan tegen een zeer aantrekkelijk tarief. De potentiële koper vraagt om documenten dat het product ook bestaat. Hiervoor kunnen verschillende documenten worden gebruikt die door de NNPC zijn uitgegeven.
Om de kopers op te lichten gebruiken de oplichters legitieme documenten die ze bij de eerder aangevallen oliehandelaren hebben buitgemaakt. Vervolgens krijgt de koper dit document te zien en doet een aanbetaling van bijvoorbeeld 50.000 tot 100.000 dollar, maar krijgt zijn olie nooit te zien. Uiteindelijk wist Panda Security de mogelijke dader achter de aanvallen te traceren. Het probleem is dat geen enkel van de aangevallen oliehandelaren aangifte wil doen, uit angst voor imagoschade en het feit dat ze zelf geen slachtoffer zijn geworden. Hierdoor kan de politie geen onderzoek starten en loopt de vermeende dader nog altijd vrij rond.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.