Een groep onderzoekers werkt aan een manier waarbij de hersengolven van mensen als biometrisch wachtwoord kunnen worden gebruikt. Het team van Blair Armstrong van het Baskisch Centrum voor Cognitie, Brein en Taal in Spanje verzamelden de hersengolven van 45 vrijwilligers terwijl die een lijst met 75 afkortingen lazen, zoals FBI of dvd.
Vervolgens werd er via een computer gekeken of er verschillen tussen de individuen waren te herkennen. De verschillen bleken uiteindelijk groot genoeg te zijn zodat de software de vrijwilligers bij een herhaling van het experiment met een 94% nauwkeurigheid kon herkennen. Hierdoor zijn hersengolven nog te onnauwkeurig om belangrijke omgevingen en systemen te beveiligen, maar het is volgens de wetenschapper een goed begin, zo meldt New Scientist.
Het onderzoek van Armstrong richt zich op het semantische geheugen, dat de betekenis van woorden opslaat, in tegenstelling tot het episodische geheugen, dat ervaringen bevat. Bij het benaderen van het semantische geheugen genereren de hersenen de golven die de wetenschappers vervolgens opvangen. Deze techniek zou uiteindelijk een persoonlijker en lastiger te compromitteren alternatief voor vingerafdrukherkenning kunnen opleveren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.