image

Onderzoekers gebruiken hersengolven als wachtwoord

vrijdag 22 mei 2015, 11:51 door Redactie, 5 reacties

Een groep onderzoekers werkt aan een manier waarbij de hersengolven van mensen als biometrisch wachtwoord kunnen worden gebruikt. Het team van Blair Armstrong van het Baskisch Centrum voor Cognitie, Brein en Taal in Spanje verzamelden de hersengolven van 45 vrijwilligers terwijl die een lijst met 75 afkortingen lazen, zoals FBI of dvd.

Vervolgens werd er via een computer gekeken of er verschillen tussen de individuen waren te herkennen. De verschillen bleken uiteindelijk groot genoeg te zijn zodat de software de vrijwilligers bij een herhaling van het experiment met een 94% nauwkeurigheid kon herkennen. Hierdoor zijn hersengolven nog te onnauwkeurig om belangrijke omgevingen en systemen te beveiligen, maar het is volgens de wetenschapper een goed begin, zo meldt New Scientist.

Het onderzoek van Armstrong richt zich op het semantische geheugen, dat de betekenis van woorden opslaat, in tegenstelling tot het episodische geheugen, dat ervaringen bevat. Bij het benaderen van het semantische geheugen genereren de hersenen de golven die de wetenschappers vervolgens opvangen. Deze techniek zou uiteindelijk een persoonlijker en lastiger te compromitteren alternatief voor vingerafdrukherkenning kunnen opleveren.

Reacties (5)
22-05-2015, 14:06 door Anoniem
verzamelden de hersengolven van 45 vrijwilligers terwijl die een lijst met 75 afkortingen lazen, zoals FBI of dvd.
Dus er wordt toch nog met een soort van wachtwoorden gewerkt. Allen de aanlevering gebeurt op een andere manier. Inplaats van intypen, denken.
Je moet dan natuurlijk nog steeds je wachtwoord(en) onthouden :-)

En dan zit je nog met de manier van aanleveren. Gaat dit dadelijk in de vorm van een NFC-achtige oplossing? Die zou namelijk weer afgetapt kunnen worden. Of moet je een kabel aan je hersenen gaan hangen?

Leuk idee, maar ik zie nog een aantal beren.
22-05-2015, 15:41 door Anoniem
Wat is het toch met die obsessie om toegangsverschaffen uit mijn handen te halen? Waarom moet ik volstrekt machteloos gemaakt worden om dat proces ook maar een beetje te beinvloeden? Erger nog, een wachtwoord intypen is iets wat ik bewust doe*, en dat wegnemen heeft verregaande juridische gevolgen.


* Ook al komt dat "intypen" vaak neer op kopieer-en-plakwerk uit een wachtwoordbeheersbestand. Er zijn maar weinig wachtwoorden belangrijk genoeg dat ik ze uit mijn hoofd weet.
22-05-2015, 15:48 door Eric-Jan H te D
Wanneer dementerenden hun wachtwoorden beginnen re vergeten, gaat dit geen oplossing bieden ben ik bang.
23-05-2015, 01:31 door Anoniem
Ik vraag me dan af hoe het zit met mensen met hersenschade. Stel dat iemand vandaag nog diens wachtwoord kan 'denken' maar morgen plots niet meer, hoe kan deze zich dan nog inloggen? Je kan perfect leven met hersenschade, denk maar aan the rain man.
23-05-2015, 21:14 door Anoniem
Ach, het is leuk voor die wetenschappers om er een beetje mee te stoeien, maar in de praktijk is het onbruikbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.