Ondanks alle ophef over de onthullingen van Edward Snowden en de surveillancepraktijkten van de NSA zullen de meeste mensen nooit anti-surveillancemaatregelen nemen. Sterker nog, de meeste surveillancetools zoals Facebook, Google en een smartphone worden vrijwillig door mensen gebruikt omdat ze juist zo "handig" zijn, zo stelt beveiligingsexpert Bruce Schneier tegenover Wired.
Op de vraag hoe hij doorsnee, rechtsschapen internetgebruikers zou overtuigen om tools zoals Tor of PGP of een eigen mailserver te gebruiken zegt hij dat dit niet mogelijk is. De surveillancetools zijn volgens hem handig en gratis. "Daarom gebruiken we ze. De meeste technische oplossingen om surveillance te vermijden zijn vervelend en lastig te gebruiken. En ze werken alleen tot een bepaald niveau."
Schneier geeft als voorbeeld de mobiele telefoon, die hij als een "incidenteel trackingapparaat" omschrijft. "Als dat niet het geval was kon het systeem geen telefoongesprekken afleveren. Metadata is zeer intieme surveillancedata en het kan niet worden versleuteld." Als het gaat om het aanpakken van surveillance moet er dan ook niet naar technische oplossingen worden gekeken, merkt Schneier op.
Het belangrijkste is juist om er met elkaar over te praten, zo stelt hij. "Dit zijn politieke onderwerpen die politieke oplossingen vereisen, en het zullen geen politieke onderwerpen worden als wij ze er niet van maken. Op dit moment is surveillance nog niet opvallend; we merken het niet, omdat het automatisch in de achtergrond gebeurt. Snowden liet ons zien wat er gebeurt als mensen het opmerken. Mensen moeten het dan ook meer opmerken."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.