image

Onderzoek: consument wil DNA afstaan voor internetbankieren

maandag 15 juni 2015, 16:44 door Redactie, 16 reacties

Bijna een kwart van de consumenten wil zijn of haar DNA met de bank delen als hiermee de veiligheid van internetbankieren wordt vergroot en het inloggen eenvoudiger wordt. Onder mensen met een vermogen van meer dan 1 miljoen dollar is dit zelfs 47%. Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van de Australische internetprovider Telstra onder bijna 4300 mensen in Australië, Singapore, Maleisië, Indonesië, Hong Kong, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Een groter deel van de bankklanten (42%) zou biometrische gegevens zoals de eigen vingerafdruk met de financiële instelling willen delen. Er werd ook gevraagd wat consumenten de veiligste biometrische beveiligingsmethode vinden. Dan wordt er in Australië, Singapore en Maleisië gekozen voor vingerafdrukherkenning, terwijl Britten en Indonesiërs de voorkeur aan gezichtsherkenning geven. In de VS en Hong Kong wordt oogscanning als veiligste oplossing beschouwd. Stemherkenning en hardware tokens scoren minder goed.

"Het feit dat consumenten bereid zijn om persoonlijke informatie aan hun financiële instelling toe te vertrouwen plaatst deze instellingen in een bevoorrechte positie", aldus de onderzoekers. Volgens Telstra laat het onderzoek zien dat als het gaat om mobiel bankieren-apps, consumenten gebruikersnamen en wachtwoorden niet meer voldoende vinden en biometrie als een veiligere oplossing beschouwen om fraude te voorkomen.

Image

Reacties (16)
15-06-2015, 17:03 door Anoniem
Maximum veiligheid is volgens mij het gebruikt van 'de drie'(iets zijn, hebben en weten).
Ik ben een persoon met een vingerafdruk (zijn), ik heb de sleutel van de kluis (hebben) en ik ken de bijbehorende cijfercombinatie/wachtwoord (weten).

Overigens vind ik het een enge wereld worden waarin wij ons moeten identificeren met ons DNA en/of vingerafdruk.
Ik vind het al eng wanneer de overheid hier om vraagt, laat staan commerciële bedrijven zoals banken.

"als het gaat om mobiel bankieren-apps, consumenten gebruikersnamen en wachtwoorden niet meer voldoende vinden en biometrie als een veiligere oplossing beschouwen om fraude te voorkomen."
Vingerafdruk is dan niet het beste.

Artikel: Beveiligingsonderzoeker fopt vingerafdrukscanner Galaxy S5 met houtlijm - Tweakers
http://tweakers.net/nieuws/95430/beveiligingsonderzoeker-fopt-vingerafdrukscanner-galaxy-s5-met-houtlijm.html
15-06-2015, 17:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-06-2015, 17:04
[Verwijderd]
15-06-2015, 17:05 door Anoniem
De plannen om contant geld af te schaffen zijn al in vergevorderd stadium en nu krijgen de banken het ook nog voor elkaar dat ze het DNA van hun klanten op een presenteerblaadje krijgen.
15-06-2015, 17:06 door Anoniem
"Bijna een kwart van de consumenten wil zijn of haar DNA met de bank delen als hiermee de veiligheid van internetbankieren wordt vergroot en het inloggen eenvoudiger wordt. "

Kan iemand mij vertellen hoe de connectie gemaakt kan worden, als er DNA aan een bank afgestaan wordt hierdoor het inloggen eenvoudiger gemaakt kàn worden?
15-06-2015, 17:11 door Anoniem
Conclusie: de gemiddelde consument heeft onvoldoende kennis van beveiliging en snapt de risico's van de genoemde authenticatiemethoden niet. Maar ach, daar niks nieuws onder de zon.
15-06-2015, 17:32 door Anoniem
Allemaal weer onder het mom van "veiligheid" en de naïeve consument zegt volgzaam en volmondig "ja".
Bij zo'n onderzoek wordt niet gevraagd of men het ook goedvindt dat DNA en biometrische gegevens vervolgens gebruikt / misbruikt mogen worden door andere partijen.

Ik wil die gegevens onder geen beding afstaan. En al helemaal niet aan een bank of overheidsinstantie!
Hoe minder ze weten des te beter.
15-06-2015, 17:40 door Anoniem
Door Krakatau: Moet ik dan in de toekomst op mijn mobiel spugen om in te loggen? (wangslijm afstaan)

Nee, maar wel een lichaams(onder)deel afstaan, als iemand anders (crimineel/overheid) toegang tot jouw rekening wil hebben :-)

"Life and limb" wordt dan wel heel letterlijk.

Maar goed, weer extra werk voor "chirurgen in opleiding".
15-06-2015, 17:48 door mcb
Er 2 dingen die je je moet afvragen.
1e:
Door Krakatau: Moet ik dan in de toekomst op mijn mobiel spugen om in te loggen? (wangslijm afstaan)
Idd. Komen er DNA readers op je telefoon, tablet, pc?
(En (woehaha) mag je spugen naar de baliemedewerker als je om wat voor reden ook perse moet langskomen).

2e: er zijn banken die ook levensverzekeringen aanbieden.
Gaan die de aanvragen beoordelen a.d.h.v. de DNA db die ze dan hebben?
15-06-2015, 17:54 door Anoniem
Wat een raar artikel. Gevalletje persbericht kritiekloos vertalen? Ervan uitgaande dat die nog geen 4300 mensen in zeven landen representatief zijn, lijken me de uikomsten in dat plaatje aanleiding voor een heel andere teneur: "minder dan een kwart is bereid voor identificatie DNA af te staan aan zijn bank. Consumenten lijken hun banken te wantrouwen. Slechts tweederde is bereid zelfs basale informatie als geboortedatum met financiële instellingen te delen."
15-06-2015, 17:59 door Anoniem
Stel dat het een gedegen representatief onderzoek zou zijn.
Dan nog is Australië niet representatief voor de rest van de wereld, hopen we maar.
Een reden om dat aan te nemen is dat mensen misschien daar al behoorlijk murw zijn door de diverse zeer privacy schendende surveillance maatregelen die daar de laatste tijd worden voorgesteld en ingevoerd.
Dat gaat nog verder dan wat er in GB allemaal wordt voorgesteld en bedacht.
Als de overheid en anderen toch al alles van je weten, ja dan maakt het ook allemaal niet meer uit.
Ofzo, misschien.

Ook interessant zijn Telstra's verrichtingen op het gebied van security
http://www.smh.com.au/digital-life/consumer-security/how-i-hacked-my-friends-telstra-mobile-account-20140917-10heac.html
15-06-2015, 18:11 door Anoniem
DNA identificatie om te bankieren werkt perfect. En als het wordt gestolen neem je gewoon andere dna.
15-06-2015, 19:41 door Anoniem
Telstra is een down under isp.
Dat is dat gebied waar vorige eeuwen criminelen nasrtoe werden verbannen.
Dat zijn andere soort mensen.
44% zou zijn facebook pagina niet delen maar wel dna?
15-06-2015, 21:15 door Anoniem
Voorlopig wil driekwart dat dus nog niet.
Zou er dan toch nog hoop zijn?
16-06-2015, 07:41 door Anoniem
Een kwart is bereid om DNA te delen met de bank.
Dat betekent automatisch dat driekwart níet bereid is DNA te delen met de bank.
En dat betekent ook dat ik de toonzetting van het artikel een beetje curieus vind.
16-06-2015, 14:33 door Reinder
Als je de pdf er daadwerkelijk bij pakt worden de resultaten aanzienlijk meer genuanceerd. Zo staat er bijvoorbeeld "a staggering 47% of those with a net worth over $1 million would share their DNA profile", in antwoord op en vraag (de exacte formulering staat er helaas niet) waarin gevraagd wordt of ze bereid zijn "to do what it takes".

Met andere woorden: Een krappe minderheid van de ondervraagden met een vermogen boven een miljoen willen "do what it takes" om hun vermogen te beschermen, inclusief afstaan van een DNA profiel. Dit is een heel andere conclusie dan wat blijkt uit de grafiek. Er staat niet welk percentage van de ondervraagden een vermogen boven 1 miljoen heeft, en er is ook geen onderscheid gemaakt tussen consumentenbanken en vermogensbeheerders. Het lijkt mij dat de relatie tussen Juffrouw Jansen en de Rabobank een hele andere is dan die tussen een miljardair en Theodoor Gilissen Vermogensbeheerders.

Verder is het jammer dat de daadwerkelijke vragen die gesteld zijn er niet in staan, en zoals zo vaak ontbreken ook de leading questions. Het maakt nogal wat uit of je, voorafgaand aan de vraag "wilt u DNA afstaan" eerst vraagt "Heeft u vertrouwen in uw bank? Wilt u uw vermogen goed beschermen? Als uw bank om meer gegevens vraagt om uw identiteit beter vast te stellen, wilt u daar dan aan meewerken?" of vraagt "Maakt u zich druk over misbruik van uw gegevens? Maakt u zich zorgen over recente voorvallen waarbij medewerkers vertrouwlijke medische gegevens rond hebben laten slingeren? Zou u het bezwaarlijk vinden als gegevens over uw mogelijke genetische aandoeningen voor iedereen toegankelijk zouden zijn?". Deze leading questions bepalen in veel gevallen het te verwachten antwoord, wat ook de reden is dat het zo eenvoudig is een onderzoek op maat te laten uitvoeren met vantevoren overeengekomen conclusies.
17-06-2015, 09:08 door superglitched
Het artikel kopt "consument wil DNA afstaan voor internetbankieren", en vervolgens blijkt dat 24% te zijn. Rare manier van nieuws brengen. Op deze manier kan security.nl morgen ook wel berichten: "Nederlander wil doodstraf terugbrengen".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.