Facebook moet de gegevens van de persoon die een seksfilmpje van een 21-jarige vrouw op de sociale netwerksite plaatste aan de vrouw verstrekken, zo heeft de voorzieningenrechter van de Amsterdamse rechtbank bepaald. Het gaat om voor- en achternaam, e-mailadres, mobiele nummer, geboortedatum en het IP-adres van de computer die is gebruikt om het account aan te maken.
Het filmpje, waarop de vrouw herkenbaar in beeld is, was gemaakt door het ex-vriendje van de vrouw, toen beiden nog minderjarig waren. Volgens de vrouw heeft een onbekende, haar ex-vriend ontkent, onder haar naam een nep-account aangemaakt, waarop het filmpje is geplaatst. Tijdens een kort geding had de vrouw geëist dat Facebook de gegevens van de dader zou verstrekken, zodat zij die kon aanklagen wegens geleden schade.
Facebook stelde dat het hier niet aan kon voldoen, omdat alle gegevens, waaronder het filmpje, al geheel en permanent waren verwijderd. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van de vrouw toch toe. De rechter oordeelt dat Facebook in het beginsel de rechtsplicht heeft tot het verstrekken van de gevraagde informatie, omdat de persoon die het filmpje plaatste onrechtmatig heeft gehandeld en de vrouw nergens anders de gegevens vandaan kan halen.
"Door op de valreep te stellen dat de gegevens niet meer traceerbaar zijn, handelt Facebook mede gelet op haar eigen beleid op dit punt, onzorgvuldig en onrechtmatig jegens eiseres", aldus de rechter. In het geval Facebook erbij blijft dat alle tot een persoon te herleiden gegevens definitief verwijderd en niet meer traceerbaar zijn, moet dat worden bevestigd door een onafhankelijke onderzoeker.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.