image

Overheid gaat burgers vanaf 1 juli digitaal oproepen

dinsdag 30 juni 2015, 15:58 door Redactie, 6 reacties

De overheid gaat burgers zonder bekende woon- of verblijfplaats voortaan via de digitale Staatscourant oproepen. Voorheen werden de oproepen in papieren dagbladen geplaatst. Door digitaal te gaan zegt de overheid advertentiekosten te besparen en de oproepen beter toegankelijk te maken.

De oproepen zijn gericht aan bijvoorbeeld personen aan wie de deurwaarder, in het kader van een civiele procedure, een dagvaarding moet uitbrengen en om personen van wie gijzeling wordt gevraagd, omdat verkeers- of geldboetes onbetaald blijven. Ook belanghebbenden in een verzoekschriftprocedure, zoals ouders die gehoord moeten worden over een ondertoezichtstelling van hun kinderen, maar die niet zijn verschenen in de procedure, worden digitaal opgeroepen.

De keuze voor de digitale Staatscourant ligt volgens de overheid voor de hand, omdat internet een groter bereik heeft dan de papieren krant en op openbare plaatsen voor iedereen toegankelijk is. "Dat vergroot de kans dat burgers zonder bekende woon- of verblijfplaats een oproep om op zitting te verschijnen daadwerkelijk onder ogen krijgen. Onderzoek van gerechtsdeurwaarders leert dat op berichten in dagbladen niet of nauwelijks wordt gereageerd."

Iemand zonder bekende woon- of verblijfplaats krijgt vier maanden de tijd om kennis te nemen van een oproep in de Staatscourant. Na deze termijn is de publicatie nog wel in de Staatscourant te vinden, maar kan er niet meer op naam worden gezocht. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil vanwege de privacy de termijn voor het zoeken op naam niet onnodig lang maken, maar wel lang genoeg om een persoon in een procedure op te roepen.

Reacties (6)
30-06-2015, 20:01 door Anoniem
Ik denk dat meer mensen een landelijke krant lezen dan de website van de Staatscourant.
30-06-2015, 22:05 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 30-06-2015, 22:10
[Verwijderd]
01-07-2015, 01:58 door CrioWria
"Na deze termijn is de publicatie nog wel in de Staatscourant te vinden, maar kan er niet meer op naam worden gezocht. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil vanwege de privacy de termijn voor het zoeken op naam niet onnodig lang maken, maar wel lang genoeg om een persoon in een procedure op te roepen."
De volgende ICT- en privacy-blunder van de overheid komt er dus aan.
01-07-2015, 10:41 door Anoniem
Ja die mensen gaan echt internettend naar de staatscourant, echt waar

Ik ben dakloos en woon onder de brug; krijg ik daar een intrernetverbinding middels gratis wifi?
01-07-2015, 11:58 door Anoniem
Je moet echt een tunnelvisionaire aard hebben om dit te verzinnen.
Citaat rijksoverheid: "Bekendmakingen aan burgers zonder bekende woon- of verblijfplaats verdwijnen uit de dagbladen en verschijnen voortaan in de digitale Staatscourant".
Als men geen bekende woon- of verblijfplaats heeft is men rechtskundig voor de Staat dakloos. Als dakloze heb al vaak geen geld om een actuele krant te kopen en is uitgesloten de mogelijkheid om een bankrekening te openen, deswege daarop je geld in beheer te hebben en een internetabonnement middels (automatische) overschrijving te betalen.
Verdere uitleg over de onzinnigheid van de motivatie die heeft geleid tot deze verandering is verspilling van tijd en energie.
01-07-2015, 14:01 door Anoniem
Slimmer om het via twitter/facebook te doen met verzoek om te sharen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.