Een groep van bekende beveiligingsexperts en onderzoekers heeft een rapport gepubliceerd waarin ze waarschuwen voor de gevolgen als overheden en opsporingsdiensten toegang tot alle versleutelde data en communicatie willen. De afgelopen maanden lieten verschillende politici en opsporingsdiensten weten dat encryptie de bestrijding van criminaliteit bemoeilijkt en er daarom "achterdeurtjes" in de gebruikte encryptie zou moeten worden aangebracht zodat ze toch toegang tot de data konden krijgen.
Het debat is een herhaling van de eerste "Crypto-oorlog" in de jaren 1990, toen de regering van president Clinton ook een backdoor aan encryptie wilde toevoegen. Destijds kwamen verschillende experts op het gebied van cryptografie en computerveiligheid bij elkaar en legden uit (pdf) waarom dit een risico was. De experts zijn nu weer bij elkaar gekomen om te voorkomen dat mensen als FBI-directeur James Comey en de Britse premier David Cameron dit plan alsnog zullen realiseren.
Volgens de experts, waaronder Bruce Schneier, Ross Anderson, Whitfield Diffie, Matthew Green, Peter Neumann en Ronald Rivest, kan wetgeving die bedrijven verplicht om backdoors toe te voegen grotere gevolgen hebben dan 20 jaar geleden het geval zou zijn geweest. Door het toevoegen van backdoors zouden beveiligingsmaatregelen die de privacy van gebruikers in het geval van een hack moeten beschermen ongedaan worden gemaakt.
Daarnaast zouden de eisen van opsporingsdiensten, vanwege de complexiteit van de huidige internetomgeving, waarschijnlijk allerlei onbedoelde en lastig te vinden beveiligingslekken introduceren. Naast deze en andere technische kwetsbaarheden hebben de experts vragen over hoe een dergelijk backdoorsysteem zal worden bestuurd en wie er toezicht op houdt, zodat mensenrechten en wetgeving worden gerespecteerd.
"Deze voorstellen zijn onwerkbaar in de praktijk, brengen grote juridische en ethische vragen met zich mee en zouden ontwikkelingen op het gebied van security ongedaan maken op een moment dat internetkwetsbaarheden grote economische schade veroorzaken", aldus de experts in het rapport 'Keys Under Doormats' (pdf). Het rapport is met een reden deze week gepubliceerd, aangezien er morgen een hoorzitting van de Amerikaanse senaat plaatsvindt. Daar zal FBI-directeur James Comey met zijn voorstel komen om toegang tot versleutelde data en communicatie te krijgen.
Volgens Anderson geldt het rapport ook voor Groot-Brittannië, waar de Britse minister van Binnenlandse Zaken Teresa May liet weten dat ze toegang tot "alles" wil hebben. "Het toevoegen van backdoors in alle computer- en communicatiesystemen gaat tegen de meeste principes van security engineering in, alsmede mensenrechtenprincipes", aldus Anderson. Hij merkt op dat het recht op privacy, zoals in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens staat vermeld, alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan worden gepasseerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.