image

Europol: witwassen vooral via contant geld

woensdag 8 juli 2015, 11:10 door Redactie, 5 reacties

Criminelen gebruiken vaker contant geld om de opbrengsten van hun criminele activiteiten te witwassen dan digitale valuta zoals bitcoin, zo claimt Europol in een nieuw onderzoeksrapport (pdf). Ook in het geval van cybercrime, zoals phishingaanvallen of malware waarmee geld van bankrekeningen wordt gestolen, zal er uiteindelijk worden geprobeerd om het gestolen geld als contanten op te nemen.

De werkelijke omvang van het probleem is volgens de opsporingsdienst echter lastig in kaart te brengen, omdat er weinig concrete data beschikbaar zijn. "Om het illegaal gebruik van cash te begrijpen, moeten we eerst het legitieme gebruik beschouwen. Cash heeft vele legitieme doeleinden en kan in bepaalde gevallen de voorkeur boven andere betaalsystemen hebben", aldus Europol. "Vanwege de aard van cash zijn er nauwelijks tot geen concrete data beschikbaar, behalve het volume en de waarde van de biljetten die in omloop zijn."

Ondanks het ontbreken van concrete, statistische data stelt Europol dat er aan de hand van consumentenpatronen een beeld kan worden verkregen hoe contant geld in de praktijk wordt gebruikt. Er wordt naar verschillende rapporten gewezen die laten zien dat cash het populairste betaalmiddel onder consumenten is, met name voor kleine bedragen. Als er wordt gekeken naar de biljetten die in omloop zijn, dan blijkt het vooral om biljetten met een hoge coupure te gaan, zoals 500, 200 en 100 euro. Deze biljetten zouden voor 54% van de in omloop zijnde biljetten verantwoordelijk zijn.

Biljetten van 500 euro zouden verantwoordelijk zijn voor 30% van de waarde van alle biljetten die omloop zijn. Waar deze biljetten allemaal voor worden gebruikt kan Europol niet zeggen. Ook kan de opsporingsdienst geen definitieve cijfers geven over het legitiem en illegaal gebruik van contant geld. Toch zouden alle criminelen tijdens witwasoperaties op een gegeven moment cash gebruiken, zo laat de dienst weten. Daarnaast is cash volgens Europol een probleem voor opsporingsdiensten, omdat het lastig is om de link tussen het geld en een misdrijf te leggen. Daarom doet de Europese opsporingsdienst in het rapport verschillende aanbevelingen, zoals wetgeving, samenwerking en het oprichten van een database voor verdacht geldverkeer.

Reacties (5)
08-07-2015, 11:58 door Anoniem
Daarom doet de Europese opsporingsdienst in het rapport verschillende aanbevelingen, zoals wetgeving, samenwerking en het oprichten van een database voor verdacht geldverkeer.
Pssst,... die database is er al is in het bezit van de FIU, opgericht door Gertie Verbeet en vallend onder KLPD. Geldstromen worden al tijden in de gaten gehouden en zelfs Marktplaats levert gegevens aan over transacties. Tevens kijkt uiteraard de Belastingdienst mee of ze nog wat mensen extra kunnen uitknijpen.
Fraude aanpakken vind ik prima maar dan zonder de sleepnet methodes die nu worden gehanteerd. Overigens is zwart geld een belangrijke drijfveer voor een goedlopende economie want al dat geld dat wordt uitgegeven komt uiteindelijk toch weer terug de economie in waardoor er winst gemaakt kan worden en investeringen kunnen plaats vinden. Zo ontstaat er ook weer werk en dat heeft een economie hard nodig. Momenteel geven we miljarden aan het failliete Griekenland, geld dat we nooit meer gaan terug zien en wat de belastingbetaler weer mag gaan opbrengen zodat de witteboorden criminelen in Europa er weer Sinterklaas mee kunnen gaan spelen, over fraude gesproken.
08-07-2015, 12:35 door Anoniem
Contant kunnen betalen is een absolute voorwaarde voor vrijheid. Het misbruik ervan is betreurenswaardig, maar minder erg dan totale controle van het hele betalingsverkeer en dus van het leven van alle burgers. Vrijheid kan niet zonder rommelmarges.
08-07-2015, 13:20 door Anoniem
Verdacht geldverkeer ?
Dan begin je ergens waar je de meeste ellende verwacht.
Europese Commissie komt als eerste bij mij op.
08-07-2015, 13:36 door Anoniem
Mja, als je eerst alle alternatieven volpropt met restrictieve regelgeving dan duw je iedereen maar criminelen als eerste naar minder door regels beperkte alternatieven. Dus om nu "de aard van contant" de schuld te geven... nee. Het is jullie regelzucht die aanjaagt.

Daarnaast is er dat overheden het idee hebben dat er zoiets als stinkend geld bestaat en dat zij kunnen uitmaken of andermans geld stinkt of niet. Het is een uitvloeisel van het "follow the money"-mantra, want dat was zo leuk als alternatief middel om meer misdaad te kunnen uitsnuffelen. Wat vervolgens een eigen leven is gaan leiden en ons nogal veel vrijheid en ook geld kost. Waarbij "ons" iedereen is, vooral brave burgers en relatief veel minder de relatief kleine hoeveelheid criminele appels. Waarmee de vraag of al die maatregelen over het gehele plaatje wel kosteneffectief zijn zeer zeker een gerechtigde vraag is.

Wel aardig dat ze nu dus moeten terugkomen op hun beschuldigingen aan het adres van bitcoin. Weet je ook weer hoe betrouwbaar hun eigen uitlatingen zijn.
08-07-2015, 14:41 door Anoniem
"Pssst,... die database is er al is in het bezit van de FIU, opgericht door Gertie Verbeet en vallend onder KLPD. Geldstromen worden al tijden in de gaten gehouden en zelfs Marktplaats levert gegevens aan over transacties. Tevens kijkt uiteraard de Belastingdienst mee of ze nog wat mensen extra kunnen uitknijpen."

Klok klepel. De Belastingdienst heeft een crawler om zo 'handelaren' op te sporen, en te kijken of die wel netjes aangifte doen over hun (neven)inkomsten.

Als je in persoon een cashtransactie doet in het huis van een verkoper die je via MP gevonden hebt, dan is er toch nooit een geautomatiseerd systeem dat kan zien dat jij een contante transactie hebt gedaan in persoon? Wat een FUD weer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.