ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Is het verboden om valse gegevens te verstrekken als een website of bedrijf deze wil hebben maar eigenlijk niet nodig heeft? Denk aan een telefoonnummer of geboortedatum bij gewoon een online bestelling.
Antwoord: Er is geen algemeen verbod in de wet om valse gegevens op te geven. Natuurlijk is er het strafbare feit 'valsheid in geschrifte', art. 225 Strafrecht. Het moet dan echter gaan om geschriften die opgemaakt worden om als bewijs ergens van te dienen. Dat houdt in dat de informatie van wezenlijk belang moet zijn. Bij overbodige informatie is daar per definitie geen sprake van.
Een winkel kan wel in haar voorwaarden eisen dat alle informatie naar waarheid moet worden verstrekt, en dan op die grond een overeenkomst annuleren. Je zou wel gek zijn als winkel om te annuleren bij een onjuiste geboortedatum, maar dat terzijde.
Echter, op grond van de privacywetgeving mag een bedrijf niet meer gegevens eisen dan nodig voor de overeenkomst. Je huisadres moet je dus geven (want daar moet de bestelling heen) en je naam ook (in verband met betaling) maar je geboortedatum of geslacht is niet echt relevant. Daar mogen ze dus niet naar vragen, en doen ze dat toch dan is het toegestaan hier valse gegevens in te vullen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.