image

Juridische vraag: geldt gemeenschap van goederen ook voor online games?

woensdag 15 juli 2015, 13:24 door Arnoud Engelfriet, 10 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Als ik als getrouwde vrouw een bordspel koop, dan valt dit in de gemeenschap van goederen die ik met mijn man heb. Wij mogen dan beiden het bordspel spelen en het is ons beider eigendom. Echter, als ik een spel koop via Steam dan is dat alleen voor mij; mijn man mag niet in mijn account en als hij het ook wil dan moet hij het apart kopen. Waarom zijn de regels zo anders bij online spellen?

Antwoord: De wet zegt inderdaad (art. 1:94 BW) dat wie trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, daarmee in een gemeenschap van goederen terechtkomt. Alle goederen die je dan hebt of die je daarna verkrijgt, zijn automatisch van beide partners. (Via huwelijkse voorwaarden kun je dit anders regelen als je wilt.)

'Goederen' is de meest algemene term uit de wet, er vallen zowel fysieke spullen ("zaken") onder als niet-tastbare rechten ("vermogensrechten"), zoals een auteursrecht. Een fotograaf die trouwt, deelt vanaf dan dus zijn auteursrechten met zijn partner.

Een spel dat je via Steam koopt, is volgens Steam eigenlijk een stukje dienstverlening waarbij je een contract sluit. Of zo’n dienst een vermogensrecht is, is een lastige vraag. Maar wellicht is er een makkelijker antwoord: als je standaardsoftware koopt tegen een eenmalig reëel bedrag, dan noemen we dat een "koop", aldus de Hoge Raad én het Hof van Justitie. We doen dan dus of dat een zaak is, en daarmee is dat spel dus gemeenschappelijk eigendom.

Steam staat in de voorwaarden echter gebruik door familieleden toe, en dat lost het probleem gedeeltelijk op. Het is dus niet verboden om je partner op je Steam-account te laten en zo beiden van je gezamenlijke eigendommen te genieten. En er is zelfs een Family Sharing-programma.

Wil je tegen elkaar spelen, dan werkt dit niet. Je zult dan beiden vanaf een eigen computer moeten inloggen, en dat kan niet vanaf hetzelfde account. Dat vereist dus dat je allebei de volle mep betaalt voor het spel, en dat druist dus in tegen het systeem dat iets gemeenschappelijk eigendom is als je getrouwd bent. Alleen, wat doe je eraan? En vooral: hoe zou dat moeten werken in de praktijk, stuur je dan je trouwakte naar Valve zodat zij twee accounts kunnen synchroniseren?

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (10)
15-07-2015, 13:50 door Anoniem
Ik ben geen jurist, maar naar mijn idee moet je dit zo bekijken:
Wanneer ik tegen mijn vrouw wil tennissen moeten we beiden een racket aanschaffen. Die zijn wel allebei gemeenschappelijk eigendom.
Wanneer je tegen elkaar wilt spelen via Steam zul je samen twee accounts ('rackets') moeten aanschaffen.
15-07-2015, 14:23 door Anoniem
En hoe vertel je Valve dat bij een boeldelscheiding de helft van de contracten aan de een toevalt en de andere helft aan de ander? :)
15-07-2015, 16:06 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: En hoe vertel je Valve dat bij een boeldelscheiding de helft van de contracten aan de een toevalt en de andere helft aan de ander? :)

Dat werkt het zelfde als een half huis, een halve auto, en halve kinderen.
15-07-2015, 18:49 door Anoniem
Haha.. vast zo'n type die bij het potje maken in de kroeg ook maar de helft in willen leggen omdat ze een stelletje zijn.
16-07-2015, 16:37 door Anoniem
Juridische vraag: geldt gemeenschap van goederen ook voor online games?

Indien jij lid bent van een sportschool, en je vrouw niet, dan kan zij ook niet zonder meer ''omdat je getrouwd bent in gemeenschap van goederen'' gebruik maken van jouw overeenkomst, die niet op haar naam stond ? Of zou het toch gaan om de vraag met wie men een overeenkomst heeft (en welke voorwaarden daarin vermeld staan) ? ;)
16-07-2015, 16:38 door Anoniem
Ik heb een rijbewijs, mijn vrouw niet. Mag zij nu mijn rijbewijs gebruiken, omdat we getrouwd zijn in gemeenschap van goederen ? Dat rijbewijs is immers voor 50% van haar ? ;-))
16-07-2015, 21:03 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb een rijbewijs, mijn vrouw niet. Mag zij nu mijn rijbewijs gebruiken, omdat we getrouwd zijn in gemeenschap van goederen ? Dat rijbewijs is immers voor 50% van haar ? ;-))
Nee je moet een 100% rijbewijs hebben aan een halve heb je niks.


Je moet dus altijd met je partner in de auto zitten.
Gelukkig heeft mijn vrouw ook haar rijbewijs dus kan ik met mijn halve en haar halve toch alleen stukje rijden. :)

Bij Steam hoef ik alleen maar in te loggen als ik een spel wil installeren niet om te spelen. De PC deel ik met mijn partner dus mag zij ook het spel spelen.
17-07-2015, 09:02 door Anoniem
Wat met de waarde van verkregen of gekochte spullen binnen het spel.
Valt dit onder je vermogen en moet je dat dan delen met je partner?
Dan telt het uiteindelijk ook mee voor je vermogensbelasting.
17-07-2015, 11:04 door Anoniem
De PC deel ik met mijn partner dus mag zij ook het spel spelen.

Nogal logisch. Naast dat het mag, is er natuurlijk ook geen hond die ooit zal controleren wie in jou huis gebruik maken van welk spel....
17-07-2015, 16:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Juridische vraag: geldt gemeenschap van goederen ook voor online games?

Indien jij lid bent van een sportschool, en je vrouw niet, dan kan zij ook niet zonder meer ''omdat je getrouwd bent in gemeenschap van goederen'' gebruik maken van jouw overeenkomst, die niet op haar naam stond ? Of zou het toch gaan om de vraag met wie men een overeenkomst heeft (en welke voorwaarden daarin vermeld staan) ? ;)

Het is inderdaad zo dat niet elk "recht" (wat dat ook moge zijn) aan de gemeenschap wordt toegerekend. Uw lidmaatschap vam de club van lange mensen is niet van toepassing op uw echtgenote van 1,53 meter. Dat lidmaatschap is te zeer aan uw persoon verknocht. Als u in dienstbetrekking staat bent u verplicht de arbeid persoonlijk te verrichten en mag u niet uw echtgenote sturen. Uw persoonlijke arbeidsverplichting valt dus niet in de gemeenschap, maar... het uitbetaalde salaris valt wél in de gemeenschap.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.