Het Italiaanse HackingTeam blijkt over veel meer onbekende kwetsbaarheden in Adobe Flash Player te beschikken dan degene die begin deze week werd onthuld en één van deze lekken wordt nu actief door cybercriminelen aangevallen en een update van Adobe is nog niet beschikbaar.
Daardoor lopen miljoenen internetgebruiker risico. De situatie lijkt op een herhaling van het scenario dat zich eerder deze week afspeelde. Een aanvaller slaagde erin bij HackingTeam in te breken en maakte daar 400GB aan gegevens buit. In de data werd een zero day-kwetsbaarheid voor Flash Player aangetroffen. Na de ontdekking voegden criminelen die toe aan allerlei zogeheten exploitkits om internetgebruikers mee aan te vallen. Adobe kwam vervolgens met een patch om het probleem te verhelpen.
In het archief van HackingTeam hebben onderzoekers nu twee nieuwe "zero day-kwetsbaarheden" gevonden en openbaar gemaakt. De beveiligingslekken in Adobe Flash Player versie 18.0.0.204 en ouder worden aangeduid met de CVE-nummers CVE-2015-5122 en CVE-2015-5123. Een van deze lekken, CVE-2015-5122, hebben cybercriminelen aan de Angler Exploitkit toegevoegd, zo meldt onderzoeker Kafeine van het blog Malware Don't Need Coffee. De code is inmiddels ook aan Metasploit toegevoegd, een programma waarmee security professionals en penetratietesters de veiligheid van netwerken en systemen kunnen testen.
Daardoor lopen internetgebruikers met Flash Player bij het bezoeken van een gehackte of kwaadaardige website, het te zien krijgen van besmette advertenties of het openen van een Word-document met een embedded Flash-bestand het risico om met malware besmet te raken. Net als deze week zal Adobe met een noodpatch komen. Die zal echter pas volgende week worden gepubliceerd, zo laat het softwarebedrijf in de vooraankondiging weten, hoewel in de advisory over de week van 12 juli wordt gesproken. In de tussentijd kunnen internetgebruikers zich beschermen door Flash Player tijdelijk uit te schakelen, zoals in dit achtergrondartikel van Security.NL wordt uitgelegd.
Het CERT Coordination Center (CERT/CC) van de Carnegie Mellon Universiteit waarschuwt ook voor de kwetsbaarheid en stelt dat gebruikers zich kunnen beschermen door het gratis Microsoft EMET te installeren of geen onbetrouwbare Flash-content uit te voeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.