Toestelblokkering blijkt zo'n succes te zijn tegen de diefstal van smartphones, dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie afziet van het plan om providers wettelijk te verplichten dat ze de IMEI-nummers van gestolen toestellen moeten blokkeren. Dat laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten.
Zowel vorig jaar als dit jaar lanceerde de overheid de campagne "boefproof", waarin consumenten werd uitgelegd hoe ze toestelblokkering kunnen inschakelen. De campagnes werden gestart omdat bij ongeveer de helft van alle straatroven er een smartphone wordt gestolen. Ook inbrekers en zakkenrollers hebben het vaak op smartphones gemunt. "Dit vormt een aanzienlijke schadelast voor burgers en bedrijven, waaronder verzekeraars", aldus Van der Steur. Hij stelt dat door zijn inzet en die van minister Kamp toestelblokkering inmiddels op de nieuwe toestellen van Apple en Samsung eenvoudig is in te stellen.
Apple en Samsung hebben samen circa 80% van de markt voor high end smartphones in handen. De overige fabrikanten zijn volgens de minister met soortgelijke oplossingen bezig, die medio 2015 in nieuwe toestellen beschikbaar zullen zijn. Om de toepassing van toestelblokkering, ook bij reeds verkochte smartphones, te promoten zijn er in de tweede helft van 2014 verschillende voorlichtingscampagnes gestart. Ook wordt de informatie over toestelblokkering regelmatig via verschillende kanalen herhaald. Met deze acties zijn nu al meer dan 6 miljoen bestaande klanten met een data-abonnement bereikt, schrijft Van der Steur.
De minister merkt op dat de maatregelen effectief zijn. Hij wijst daarvoor naar de vergelijking die is gemaakt tussen de cijfers uit 2013 en 2014. Deze vergelijking laat zien dat het aantal gestolen telefoons in 2014 met 33,4% is gedaald ten opzichte van 2013. In de laatste twee kwartalen van 2014, waarin de meeste promotieactiviteiten plaatsvonden, is de daling van het aantal geroofde smartphones het hoogst. In het derde kwartaal was er sprake van een daling van 39,2%, in het vierde kwartaal was dit zelfs 44,2%. Daarnaast is ook het aantal straatroven in de eerste vijf maanden van 2015 significant gedaald met 18%.
Vanwege het succes van toestelblokkering en de minimale kosten die dit met zich meebrengt, ziet Van der Steur geen reden om IMEI-blokkering in te voeren. Voormalige justitieminister Ivo Opstelten wilde deze maatregel al in 2013 invoeren, maar het is er nooit van gekomen en het lijkt ook voorlopig niet te gebeuren. "De maatschappelijke lasten van de invoering van IMEI-blokkering, waaronder ook de extra administratieve belasting voor de politie, lijken thans niet meer in verhouding te staan tot de redelijkerwijs te verwachten opbrengsten van de invoering van IMEI-blokkering", schrijft Van der Steur.
Het wetgevingstraject dat dit mogelijk moest maken is dan ook stopgezet. Als echter blijkt dat toestelblokkering niet tot de gewenste resultaten leidt, niet alle telefoonmerken uitgerust worden met toestelblokkering en IMEI-blokkering alsnog uit veiligheidsredenen gewenst blijkt te zijn, dan zal Van der Steur samen met minister Kamp kijken of IMEI-blokkering toch kan worden ingevoerd. Bij IMEI-blokkering worden telecomproviders verplicht om de IMEI-nummers van gestolen telefoons te blokkeren. Het IMEI-nummer is een uniek serienummer voor de telefoon. Via een centrale database kunnen providers gestolen nummers bijhouden en blokkeren. In Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Groot-Brittannië wordt deze maatregel toegepast.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.