Een zoekmachine die goede zoekresultaten wil weergeven hoeft internetgebruikers niet te volgen. "Het is echt een mythe", zegt Gabriel Weinberg van zoekmachine DuckDuckGo over de werkwijze van Google. Het aantal gebruikers van DuckDuckGo is sinds de onthullingen door klokkenluider Edward Snowden explosief gestegen. Zo werd vorige maand de grens van 10 miljoen zoekopdrachten per dag geslecht.
DuckDuckGo richt zich helemaal op online privacy en zegt dat het geen IP-adressen van gebruikers of andere persoonlijke informatie opslaat en ook geen profielen van gebruikers aanmaakt. "Het is echt een mythe dat je mensen moet volgen om goede zoekresultaten te krijgen", aldus Weinberg tegenover BGR. De meeste personalisatie die mensen volgens de oprichter van de privacyzoekmachine willen is lokalisatie. "En dat kunnen we doen zonder je te volgen, omdat je locatie min of meer al in het verzoek zit dat je naar ons stuurt." Deze informatie kan de zoekmachine in real-time voor de zoekopdracht van de gebruiker gebruiken, zonder dat het moet worden opgeslagen.
Een ander risico waar Weinberg voor waarschuwt is de filterbubbel die Google kan creëren. "Google probeert je zaken in de zoekresultaten te laten zien waarvan zij denken dat je erop zult klikken, wat verkeerd is, omdat het inhoudt dat er zaken worden gefilterd waar de gebruiker minder snel op zal klikken." Dit kan invloed hebben op de zoekresultaten die iemand te zien krijgt, bijvoorbeeld bij het onderzoeken van een politieke kandidaat, merkt Weinberg op.
Hij claimt dat gebruikers via DuckDuckGo dezelfde resultaten als die van Google kunnen krijgen, met een aantal extra voordelen. Het gaat onder andere om "directe antwoorden" die bovenaan de zoekresultaten worden getoond. Op deze manier hoeven gebruikers niet door te klikken en kunnen ze meteen het antwoord op hun vraag lezen. Gisteren lanceerde DuckDuckGo 20 miljoen nieuwe directe antwoorden in acht nieuwe talen, waaronder het Nederlands.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.