image

Privacyrel in Seattle wegens vuilnisbak-inspecties

zaterdag 18 juli 2015, 09:06 door Redactie, 16 reacties

In de Amerikaanse stad Seattle is een ware privacyrel ontstaan omdat de gemeente vuilnismannen vuilnisbakken laat inspecteren. Op deze manier wil de stad controleren of mensen hun afval wel gescheiden inzamelen. Volgens een groep privacyvoorstanders wordt de privacy van burgers echter op een "gigantische schaal" geschonden. De groep is dan ook een rechtszaak tegen de gemeente begonnen.

"Een persoon heeft een redelijke verwachting dat de inhoud van zijn of haar vuilnisbak vrij blijft van overheidsinspectie", aldus de klagers. De gemeente wil dat burgers hun voedselresten bij het tuinafval inzamelen en niet bij het normale vuilnis stoppen. Burgers en bedrijven die zich niet aan de regel houden kunnen een boete krijgen, hoewel die inmiddels is opgeschort. Het gaat de klagers echter niet om de boete, maar om de inspectie van hun vuilnisbakken.

Toen de regel van kracht werd kregen vuilnismannen de opdracht om te kijken wat voor afval er met het legen meekwam. Daarbij worden vuilniszakken niet opengemaakt, maar gaat het om afval dat los in de vuilnisbak zit of zich in open zakken bevindt. Als het erop lijkt dat meer dan tien procent van het afval voedsel is, moeten de vuilnismannen een waarschuwing achterlaten waarin staat dat de burger in overtreding is.

Van januari tot en met april zijn volgens de klagers zo'n 9.000 van dergelijke waarschuwingen uitgedeeld, zo meldt de Seattle Times. Naast de privacyschending stellen de klagers dat het ook niet duidelijk voor burgers is hoe ze tegen een vermeende overtreding bezwaar kunnen maken en dat de vuilnismannen geen duidelijke manier hebben om te bepalen wat tien procent van een vuilnisbak is. "De wet maakt van vuilnismannen rechter en jury", aldus een van de advocaten.

Reacties (16)
18-07-2015, 09:21 door Anoniem
Die mestvaalt achter op het land was zo gek nog niet...
18-07-2015, 09:44 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 18-07-2015, 09:45
[Verwijderd]
18-07-2015, 10:04 door Anoniem
Het lijkt de gemeentje Tilburg wel. Deze controleren ook. Je krijgt er een gele kaart als je plastic bij het restafval stopt. Ik scheidde altijd netjes al mijn afval, totdat ook ik een gele kaart kreeg. Uit protest ben ik toen gestopt en doe ik de vuile kattenbakkorrels voortaan bovenop in de container zodat ze niet meer kunnen controleren.
18-07-2015, 11:48 door Anoniem
Afvalscheiding is een groot goed, echter de manier waarop is een negatieve stimulans. Bovendien zal er een schokeffect zijn opgetreden: "Word ik nu werkelijk gevolgd omdat ik mijn aardappelschilletjes in de vuilnisbak heb gegooid?"
Tegelijk is het ongemak voor US citizens wel een pijnlijke, maar noodzakelijke les. Zij stonden vooraan om te roepen dat wie tegen was wel iets te verbergen zou hebben. Wie zijn *** verbrandt, moet maar...
18-07-2015, 13:34 door Anoniem
In mijn afval vind je sowieso geen persoonlijke gegevens, ik heb daar een papierversnipperaar voor, kost weinig en levert veel.
18-07-2015, 15:01 door Anoniem
Tegelijk is het ongemak voor US citizens wel een pijnlijke, maar noodzakelijke les. Zij stonden vooraan om te roepen dat wie tegen was wel iets te verbergen zou hebben. Wie zijn *** verbrandt, moet maar...

Alsof er niet net zoveel Amerikaanse burgers zijn die zo'n uitspraak onzin vinden, omdat ook zij hechten aan privacy. Wat dat betreft vind ik deze reactie lichtelijk merkwaardig. Verschillende opvattingen over dit onderwerp vind je nu eenmaal in iedere samenleving, en wat ''de Amerikaan'' of ''de Europeaan'' vindt, dat is onmogelijk te zeggen.
18-07-2015, 16:21 door Anoniem
Ik zie het probleem niet zo, behalve dat mensen blijkbaar de illusie hebben dat hun vuilnis beschermd wordt door een "beroepsgeheim".

Je betaalt voor een dienst, nl. het verwijderen van je huisvuil. De aansluitvoorwaarde is dat je je afval gescheiden aanlevert (anders moet de prijs van de dienst fors omhoog) en dan is het niet vreemd dat de dienstenleverancier af en toe controleert of je je wel aan de voorwaarden houdt.

Gezien de persoon hierboven met zijn/haar "ik doe lekker niks aan scheiding en ik doe de kattenbakkorrels wel bovenop" is het zeer gerechtvaardigd om wat controles uit te voeren. Mensen zijn over het algemeen al gauw te beroerd om even een beetje moeite ergens in te steken, dat blijkt. En reageren erg kinderachtig wanneer ze een keer op de vingers getikt worden ("he, ik ben net als God, hoe durf je mij op een fout te wijzen!").

Zou je het net zo OK vinden als fabrikanten zo te werk gaan? Beetje afvalwater bij de frisdrank, dat proeft toch geen hond. Ja hoor eens, van die kwaliteitsproeven zijn we boos geworden, dus nu houden we ons nergens meer aan.
Zo kan een maatschappij nu eenmaal niet draaien, met allemaal kleine verwende prinsjes en prinsesjes. Dus houd je gewoon aan de regels en wees blij dat er lui zijn die afval ophalen. Bedenk maar eens hoe het zou zijn als dat een paar maanden niet gebeurt.

(Om even een zijstapje te maken naar het onderwerp hier, informatiebeveiliging, daar kijkt elke service provider ook of je je wel aan de aansluitvoorwaarden houdt. En of je niet stiekem kinderporno in de cloud gooit. En dat zullen ze toch op een of andere manier moeten kunnen controleren.)
18-07-2015, 16:27 door Anoniem
Kak en strontjes

Dat is daar, en hier?
Gezien; de milieupolitie doet in steden niet anders bij vuil dat niet op het juiste tijdstip of dag aan de straat is gezet.
Pluist het vuilnis in de open achterbak nauwkeurig na, op labeltjes en andere dingen die je identiteit kunnen vrijgeven om je daarna een bonnetje te bezorgen.

's Avonds en 's nachts is er trouwens een veel grotere groep inspecteurs actief waar niemand het over heeft.

Vele mensen die het vuilnis doorspitten op metaal, kleding en etenswaren.
Op onzichtbare wijze voor een continue recycling zorgend van ons vuil.
Zonder uitkering, zonder subsidie en ervoor garant staande dat o zo privacy begaande jij geen 'factuurtje' meer krijgt.

Een merkwaardige bijkomstige beloning voor de vele verwende mensen die het vuil op straat slingeren wanneer het hen uitkomt en naar Hollandse mode graag onder het genot van een borrel en een babbel (danwel periodiek electoraal) pissen en kakken op alles dat zich ver onder de eigen leefstandaard begeeft.

Waar gaan wij ons druk om maken?

Privacy?
Of om eigen ignorante attitude bij sociaal zichtbelemmerende strontjes in de eigen walgeschoonde ogen?
18-07-2015, 19:31 door Anoniem
Door Anak Krakatau:
Door Anoniem: Die mestvaalt achter op het land was zo gek nog niet...
klopt, dat deed onze familie ook. zo maakte je mooie compost en verspreidde dit op je stukje grond.
maar ja, blijkbaar leefden ze verkeerd, het dorp is gemoderniseerd, en nu zijn ze op de goede weg..

Toen had je nog geen niet afbreekbaar plastic.
19-07-2015, 01:34 door Anoniem
Toen ik dit bericht las moest ik ook meteen denken aan hoe dat hier in Tilburg gaat. Ook al eens een gele kaart gehad omdat er teveel plastic en glas bij restafval zat. En een van de buren heeft een keer een gele kaart gehad omdat er teveel textiel bij rest afval zat. Ik vind dat afval scheiden wel goed hoor maar ik vind dat de gemeente er te erg bovenop zit met boetes en dergelijke. Wat als een van je buren een zak over heeft en bij jou in de container propt in het verkeerde vak?! En als je geen kledingcontainer in de buurt hebt?!
19-07-2015, 06:20 door Anoniem
Het is natuurlijk niet ok dat vuilnisbakken een chip krijgen en dat er aan dumpster diving wordt gedaan door de overheid. Je kunt wel problemen willen opsporen, maar dat mag niet ten koste gaan van privacy. Er zijn veel redenen waarom je dit niet mag doen: maandverband, verpakkingen van medicijnen, volgesnoten zakdoeken, vochtige doekjes waarmee een kont is afgeveegd, demakup, nagels, gevulde condooms, rubber vingertopjes voor anale zalf, etc.

Afval in een genummerde afvalbak is persoonlijk. Als je op deze weg doorgaat, dan zal iedereen zijn eigen vuilverbrander gaan aanschaffen en het milieu flink vervuilen met gif en afvalgassen.

Het lijkt op het probleem van de "verwarde mannen". De problemen zijn vooral ontstaan door het afschaffen van vergoedingen van geestelijke gezondheidskosten. Dat was een volstrekt idiote (pun intended) maatregel die veel erger is dan terrorisme: er vallen meer slachtoffers. Wat je dus niet moet doen is het probleem aanpakken door maar medische gegevens aan de gemeente te geven, maar door de hulpverleningsdrempel weg te nemen. Het blijkt dat de mensen die een ander ombrengen vaak om hulp hebben gevraagd maar niet hebben gekregen (zie de moord op Els Borst en de zus van de verdachte).
19-07-2015, 14:39 door Anoniem
Leuk en dan in gedachten nemend, dat er plaatsen zijn, waar de afval gescheiden wordt opgehaald, gemengd wordt doorgeleverd en aan het eind van de rit weer wordt gescheiden....

Als ze zorgen, dat mensen zien dat gescheiden afval ook gescheiden wordt doorgezet en efficient wordt verwerkt, zou het probleem misschien veel kleiner zijn.
19-07-2015, 22:59 door Anoniem
Tja, wij in Dordrecht, deden het ook netjes scheiden. Papier, plastic,gft en restafval. Allemaal keurig in gekleurde containers. Tot dat ik 's avonds in het donker van boven toevallig naar buiten keek en zag dat de buurman van een paar huizen verder op zijn gemak zijn vuilnis in de bakken van de buren stond te proppen. Hoeft hij zijn eigen bak niet neer te zetten. Denk ik.
Nu ik dit gezien heb is mijn motivatie wel gedaald. Ik scheiden en de buurman zijn rotzooi er daarna bij douwen.
Aangetroffen afval, hoeft dus niet jouw afval te zijn! Een waarschuwing kan je bij open containers nooit aanbieden.
20-07-2015, 01:43 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, wij in Dordrecht, deden het ook netjes scheiden. Papier, plastic,gft en restafval. Allemaal keurig in gekleurde containers. Tot dat ik 's avonds in het donker van boven toevallig naar buiten keek en zag dat de buurman van een paar huizen verder op zijn gemak zijn vuilnis in de bakken van de buren stond te proppen. Hoeft hij zijn eigen bak niet neer te zetten. Denk ik.
Nu ik dit gezien heb is mijn motivatie wel gedaald. Ik scheiden en de buurman zijn rotzooi er daarna bij douwen.
Aangetroffen afval, hoeft dus niet jouw afval te zijn! Een waarschuwing kan je bij open containers nooit aanbieden.

Motivatie problemen in Doudrecht.
20-07-2015, 09:53 door Anoniem
Het afval scheiden in Nederland is ene rare zaak. Alles wat in flats etc leeft, kunnen alles gewoon in de grote ondergrondse container dumpen. De mensen die in een rijtjes woning / 2 onder 1 kap of vrijstaande woning woont, wordt verplicht hun afval te scheiden.

En wat eerder werd geroepen dan gooi ik de kattenbak korrels er wel boven op, dan kunnen ze het niet controleren. Bij ons nemen ze je container mee om hem helemaal uit te pluizen En al heb je dan je kattenbak korrels erover gegooid, hij wordt gecontroleerd.

Daarbij komt nog, de meeste vuilverwerkers prima machines hebben om plastic te scheiden, metaal er uit te filteren etc. Ook zijn er al plannen bij ons dat voor het p¨lastic betaald moet gaan worden als dit wordt opgehaald. Dan denk ik op mijn beurt, ga dit geld halen bij de fabrikanten, die alles 3 dubbel verpakken in plastic. Je zou het probleem bij de bron moeten aanpakken ipv aan het eindstation.

Nu scheelt het ik woon straks in een flat en flikker gewoon alles in de ondergrondse container, niets meer scheiden, alleen de batterijen en ander chemisch afval.
23-07-2015, 10:39 door Anoniem
Door Anoniem: Het afval scheiden in Nederland is ene rare zaak. Alles wat in flats etc leeft, kunnen alles gewoon in de grote ondergrondse container dumpen. De mensen die in een rijtjes woning / 2 onder 1 kap of vrijstaande woning woont, wordt verplicht hun afval te scheiden.

En wat eerder werd geroepen dan gooi ik de kattenbak korrels er wel boven op, dan kunnen ze het niet controleren. Bij ons nemen ze je container mee om hem helemaal uit te pluizen En al heb je dan je kattenbak korrels erover gegooid, hij wordt gecontroleerd.

Daarbij komt nog, de meeste vuilverwerkers prima machines hebben om plastic te scheiden, metaal er uit te filteren etc. Ook zijn er al plannen bij ons dat voor het p¨lastic betaald moet gaan worden als dit wordt opgehaald. Dan denk ik op mijn beurt, ga dit geld halen bij de fabrikanten, die alles 3 dubbel verpakken in plastic. Je zou het probleem bij de bron moeten aanpakken ipv aan het eindstation.

Nu scheelt het ik woon straks in een flat en flikker gewoon alles in de ondergrondse container, niets meer scheiden, alleen de batterijen en ander chemisch afval.

Nou, ik kan je uit de droom helpen. Vanaf 1 januari 2016 gaan we bij de flats ook gescheiden inzamelen. Ik heb er vorige week een brief over gehad. Jammerdebammer ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.