Het Blue Screen of Death is voor veel Windowsgebruikers het signaal dat er iets mis met de computer of installatie van Windows is, maar internetoplichters gebruiken de melding om gebruikers voor veel geld op te lichten en hebben deze vorm van fraude verder verfijnd.
Nagemaakte versies van het Blue Screen of Death worden op verschillende manieren aan gebruikers getoond, bijvoorbeeld via pop-ups. Daarin wordt gesteld dat er grote problemen met Windows zijn en de gebruiker "Microsoft technici" moet bellen. In werkelijkheid gaat het om telefonische oplichters die mensen producten en diensten proberen aan te smeren. Naast de pop-ups maken de oplichters ook gebruik van potentieel ongewenste software (PUP) om de meldingen op het scherm van gebruikers te tonen.
Vorig jaar werd er al ransomware ontdekt die dit soort berichten op de computer toonde, maar oplichters hebben de melding verder verfijnd. Via een programma genaamd iLivid wordt er een PUP genaamd SenseIUpdater geïnstalleerd die vervolgens op de computer een overtuigend Blue Screen of Death toont, zo blijkt uit een bericht op het forum van Bleeping Computer. De waarschuwing bevat wederom een telefoonnummer van een helpdesk.
Als gebruikers dit nummer bellen speelt zich vervolgens de klassieke telefoonscam af. De telefonische oplichter laat de gebruiker weten dat zijn computer vol met malware staat en laat daarbij allerlei zogenaamd alarmerende waarschuwingen zien. Vervolgens moet de gebruiker voor het verwijderen van de malware betalen, wat tussen de 150 en 400 dollar kan kosten, zo waarschuwt anti-virusbedrijf Malwarebytes.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.