Ruim 10 miljoen Nederlanders hebben weleens iets via internet gekocht en online goederen en diensten worden meestal via internetbankieren betaald. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag weten. Over heel 2014 hadden 10,4 miljoen internetgebruikers wel eens online wat gekocht.
Vooral het aantal mensen dat regelmatig online shopt is de laatste jaren gestaag toegenomen, van 3,9 miljoen in 2005 tot 7,9 miljoen in 2014. Sinds 2011 is de groei minder sterk: in 2013 waren er 7,5 miljoen frequente online shoppers. Daarnaast waren er vorig jaar nog 2,5 miljoen mensen die af en toe via internet wat kopen. Dat waren er evenveel als in 2013. Ongeveer 2 miljoen internetgebruikers hadden in het afgelopen jaar niets online gekocht. De toename van het online shoppen is ook terug te zien in de online omzet van de detailhandel, die in 2014 ruim 11 procent hoger was dan een jaar eerder.
Reizen en kleding zijn nog steeds de meest online gekochte producten en diensten. In 2014 regelde twee derde van de frequente online shoppers een tripje online of kocht kleding of schoenen via internet. Verder bestelde meer dan de helft online kaartjes voor evenementen. Ten opzichte van 2013 kochten vooral meer mensen goederen voor het huishouden, waaronder zowel meubels, wasmachines als speelgoed vallen. Het gaat om een stijging van 31 naar 39 procent. Ook levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakproducten werden vaker op internet aangeschaft.
Hoewel online shoppers verschillende manieren gebruiken om online te betalen, heeft vrijwel iedereen (92 procent) hier in 2014 internetbankieren voor gebruikt. Ruim vier op tien gebruikten (ook) wel eens de creditcard en drie op de tien betaalden contant of via een bankoverschrijving. De prepaid card en e-wallet werden nauwelijks gebruikt. Verder laat het onderzoek zien dat de meeste Nederlanders bij Nederlandse webwinkels kopen (94 procent). 28 procent kocht daarnaast (ook) goederen of diensten uit andere EU-landen. Een vijfde kocht producten van buiten de EU.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.