De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF maakt zich zorgen over plannen van de Nederlandse regering om verdachten te verplichten dat ze hun encryptiesleutel of wachtwoord afstaan. Volgens de Electronic Frontier Foundation (EFF) is het een teken dat er ook in Nederland een "crypto-oorlog" woedt.
De eerste crypto-oorlog vond plaats in de jaren 1990, tijdens de regering van Bill Clinton. Inmiddels zou er een nieuwe crypto-oorlog gaande zijn, waarbij opsporingsdiensten zoals de FBI proberen om encryptie te verzwakken of backdoors in te laten bouwen, zodat ze versleutelde communicatie toch kunnen afluisteren. Hoewel de aandacht vooral op de ontwikkelingen in de Verenigde Staten is gericht, speelt de problematiek ook in andere landen.
"Groot-Brittannië, Nederland en Australië gaan verder dan de voorstellen die de FBI heeft gedaan, door nieuwe wetgeving te introduceren die de ontwikkeling en het gebruik van encryptie verzwakken en beperken", zegt Sarah Myers West van de EFF. Ze wijst naar de plannen voor de wet computercriminaliteit III. Daarbij zouden verdachten kunnen worden gedwongen om hun encryptiesleutel of wachtwoord af te staan. Een voorstel dat grote gevolgen voor de privacy van Nederlanders heeft, aldus West.
Verdachten zouden op deze manier namelijk worden gedwongen om aan hun eigen veroordeling mee te werken en er wordt zo al vanuit gegaan dat iemand schuldig is. Daarnaast speelt er ook nog een praktisch probleem. Als iemand zijn wachtwoord of encryptiesleutel is vergeten kan men hiervoor worden veroordeeld. Naast de eindgebruiker zou het decryptiebevel ook voor tussenpartijen en online serviceproviders gelden. Volgens West is er nog tijd dat het voorstel wordt aangepast. Zo heeft de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten zich kritisch uitgelaten. Ook hoopt West dat er vanuit het parlement kritiek zal komen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.