image

Ouderlijk toezicht Microsoft blokkeert minste websites

zaterdag 8 augustus 2015, 07:05 door Redactie, 3 reacties

De software die Microsoft aan ouders aanbiedt om te voorkomen dat kinderen op ongewenste websites terechtkomen blokkeert de minste websites, zo blijkt uit onderzoek van het Duitse testlab AV-Test. Het testlab vergeleek in totaal 17 producten van verschillende aanbieders.

Het ging om 7 oplossingen die speciaal voor ouderlijk toezicht zijn ontwikkeld. Daarnaast werden in het onderzoek ook 8 internet security suites meegenomen die stellen dezelfde functionaliteit te bieden. Als laatste werden ook Family Safety van Microsoft en de Parental Control-tool van Apple bekeken.

Test

Voor de test werden 12.000 websites samengesteld met content die ongeschikt voor kinderen is. Er werd ook per categorie gekeken hoe goed de oplossingen presteerden. Als het gaat om sex of pornografie, dan blokkeren de meeste producten 95% of meer van de websites. Microsoft (76%) en Net Nanny (84%) zetten de laagste scores neer. Als het echter om andere categorieen gaat, zoals chatrooms, datingsites en bestandsuitwisselingssites, dan slaan zowel de software van Apple als Microsoft nog nauwelijks alarm.

Het is echter niet mogelijk om beide oplossingen voor dit soort categorieën in te stellen. Daarnaast hanteert Microsoft ook de filosofie dat het opzettelijk minder content dan andere aanbieders blokkeert, om zo "overblocking" te voorkomen. Uit eigen onderzoek van Microsoft zou namelijk blijken dat jonge gebruikers de software voor ouderlijk toezicht zouden proberen te omzeilen als ze vinden dat teveel websites worden geblokkeerd. Het volledige onderzoek is op de website van AV-Test te vinden.

Image

Reacties (3)
08-08-2015, 09:49 door Anoniem
Klopt, ouderlijk toezicht op haar kinderen schiet altijd tekort daar ouders niet weten wat hun kinderen zoal zien op het internet.

Kwestie van opvoeding. Het zijn de kinderen, niet het internet dat de fout in gaat.
08-08-2015, 12:11 door Anoniem
Het zijn de kinderen, niet het internet dat de fout in gaat.

Kinderen zijn per definitie nieuwsgierig, en het internet biedt al die content. Wel erg gemakkelijk om die kinderen dan als ''fout'' weg te zetten. Wel is opvoeden belangrijker dan filteren.
10-08-2015, 11:18 door Mysterio
Door Anoniem:
Het zijn de kinderen, niet het internet dat de fout in gaat.

Kinderen zijn per definitie nieuwsgierig, en het internet biedt al die content. Wel erg gemakkelijk om die kinderen dan als ''fout'' weg te zetten. Wel is opvoeden belangrijker dan filteren.
Filteren is een onderdeel van het opvoeden. Kinderen ongeremd aan van alles blootstellen is kindermishandeling.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.