image

Politie: doe altijd aangifte van ransomware

maandag 17 augustus 2015, 15:23 door Redactie, 10 reacties

Internetgebruikers van wie de computer met ransomware besmet raakt moeten altijd aangifte bij de politie doen. Dat laat het Team High Tech Crime (THTC) van de politie via Twitter weten. Aanleiding is een juridische vraag van Arnoud Engelfriet op Security.NL.

De vraagsteller wilde aangifte van ransomware doen toen een computer van zijn kennis besmet raakte, maar de agent op het politiebureau wilde de aangifte niet opnemen. Volgens het THTC moeten slachtoffers van ransomware bij het maken van een afspraak om aangifte te doen naar een digitaal expert vragen. "Voor de politie is cybercrime een relatief nieuw fenomeen. Er wordt hard aan gewerkt alle collega's er mee bekend te maken", aldus de politie.

Een aantal jaren geleden was er nog een aparte website van het Meldpunt Cybercrime waar internetgebruikers melding konden maken. De website ging uiteindelijk op in politie.nl. Het THTC laat echter weten dat er aan een beter alternatief wordt gewerkt. In april van dit jaar werd het doen van online aangifte in het geval van internetoplichting al vereenvoudigd.

Reacties (10)
17-08-2015, 16:02 door Anoniem
Voordat alle azijnpissers weer los gaan:

Goed initiatief. Hierdoor komt er meer bewustzijn (bij burgers en politie) en kan de omvang van de problemen beter worden bepaald.
17-08-2015, 16:31 door [Account Verwijderd]

Ik zou het artikel even wat beter lezen voordat je antwoord. Aan dit topic wordt gerefereerd in het artikel.
17-08-2015, 16:47 door FSF-Moses - Bijgewerkt: 17-08-2015, 16:48
Door Mindfart:

Ik zou het artikel even wat beter lezen voordat je antwoord. Aan dit topic wordt gerefereerd in het artikel.

Je hebt gelijk, ik zag het linkje over het hoofd.
17-08-2015, 16:55 door Anoniem
"Voor de politie is cybercrime een relatief nieuw fenomeen. Er wordt hard aan gewerkt alle collega's er mee bekend te maken", aldus de politie.

Als men dan toch bezig is, dan gaat het misschien in één moeite door om de collega's er ook mee bekend te maken dat zij verplicht zijn om aangiften op te nemen. Want dáár ging het artikel ook over.
18-08-2015, 03:51 door Eric-Jan H te D
Hoe de politie met aangiftes omgaat hebben we de laatste weken weer uitgebreid in het nieuws kunnen horen.

Doe vooral geen aangifte: "Er is te weinig capaciteit in de hele justitiële keten".

Beetje olie en een fijngesneden uitje erbij; en je hebt een perfecte vinaigrette.
18-08-2015, 11:01 door Anoniem
Hierdoor komt er meer bewustzijn (bij burgers en politie) en kan de omvang van de problemen beter worden bepaald.
Inderdaad, heel fijn! Gelukkig is het maar een kleine moeite voor zowel slachtoffer als politie-apparaat. En als de omvang bekend is zijn we al bijna bij de oplossing. En kunnen we uitrekenen hoeveel economische schade aangifte doen betekend. En meer van dat soort statistiekjes, die bij de presentatie van het OM jaarboek alweer gedateerd zullen zijn.

"Voor de politie is cybercrime een relatief nieuw fenomeen. Er wordt hard aan gewerkt alle collega's er mee bekend te maken", aldus de politie.
Internet in NL bestaat inmiddels alweer een kwart eeuw, en criminaliteit aldaar is niks nieuws.
18-08-2015, 15:11 door Anoniem
Wie doet er nou nog aangifte bij de politie van cybercrime of wat dan ook voor crime.De dames en heren dienders zijn liever lui dan moe,zijn onderbezet (zeggen ze) gaan liever staan flitsen langs de autowegen en hebben de ballen verstand van computers,ze kunnen er zelf nauwelijks op werken,de meeste agenten kunnen geeneens met 10 vingers typen en van cybercrime hebben ze al helemaal geen kaas gegeten.Ik werdt laatst met de dood bedreigt,heb echt geen politie gebeld.Wacht gewoon tot dat ie de woning binnendringt en dan los ik het zelf op.Noodweer,oftewel zelfverdediging.Politie,wat heb je daar nu aan? Soms moet je wel aangifte gaan doen,voor de verzekering,maar voor de rest....
19-08-2015, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem: Wie doet er nou nog aangifte bij de politie van cybercrime of wat dan ook voor crime.De dames en heren dienders zijn liever lui dan moe,zijn onderbezet (zeggen ze) gaan liever staan flitsen langs de autowegen en hebben de ballen verstand van computers,ze kunnen er zelf nauwelijks op werken,de meeste agenten kunnen geeneens met 10 vingers typen en van cybercrime hebben ze al helemaal geen kaas gegeten.Ik werdt laatst met de dood bedreigt,heb echt geen politie gebeld.Wacht gewoon tot dat ie de woning binnendringt en dan los ik het zelf op.Noodweer,oftewel zelfverdediging.Politie,wat heb je daar nu aan? Soms moet je wel aangifte gaan doen,voor de verzekering,maar voor de rest....
In dit geval moet ik het toch wel even voor de politie opnemen:
Toen bij een kennis van mij de ex op de stoep stond te brullen en een voordeurruit had ingeslagen om naar binnen te komen, werd direct 112 gebeld en het voorval gemeld. Nog vóór de ex beneden stond, (van 3-hoog) was de politie al aanwezig en werd de ex nog in het portiek opgevangen en gearresteerd. Na een correcte en goede begeleiding door de politie, in samenwerking met slachtofferhulp, is de kennis het trauma inmiddels te boven en de ex veroordeeld.

In dit geval dus hulde voor snel en daadkrachtig optreden van de politie. Het kan dus, dus geef ze de kans, doe aangifte. Je hoeft alleen te zeggen, dat "je erop staat, dat ze een aangifte noteren" en dan wordt dat gedaan.
24-08-2015, 11:39 door Leen_T

In dit geval dus hulde voor snel en daadkrachtig optreden van de politie. Het kan dus, dus geef ze de kans, doe aangifte. Je hoeft alleen te zeggen, dat "je erop staat, dat ze een aangifte noteren" en dan wordt dat gedaan.

Helaas meer uitzondering dan regel. Ik denk inderdaad dat aangifte van misdaad in het algemeen, en van cybercrime in het bijzonder nauwelijks zin heeft. Het enige dat je ermee bereikt is dat de crimineel (via de advocaat) nu ook de beschikking heeft over je NAW gegevens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.