image

ASUS installeert probeerversie VPN-dienst op laptops

woensdag 19 augustus 2015, 12:46 door Redactie, 5 reacties

De Taiwanese computerfabrikant ASUS heeft besloten om laptops van de X-serie voortaan van VPN-software te voorzien. Het gaat om een probeerversie van Avast Secureline VPN die gebruikers 30 dagen kosteloos kunnen gebruiken. Dat heeft anti-virusbedrijf Avast vandaag aangekondigd.

Een VPN is een beveiligde verbinding tussen de laptop en een bepaalde server ergens anders op het internet. Deze verbinding is versleuteld waardoor anderen niet kunnen meekijken. Onlangs adviseerde het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van de overheid om bij openbare wifi-netwerken een VPN te gebruiken. VPN's kunnen ook worden gebruikt om websites te bezoeken die in het land van de gebruiker worden gecensureerd. De VPN-software zal dan ook niet op laptops worden geïnstalleerd die in China worden verkocht.

Reacties (5)
19-08-2015, 13:36 door Anoniem
Ik gebruik mijn eigen VPN server wel in plaats die voor op een laptop staat geinstaleerd. Trouwens, alle laptops die ik en familie hebben zijn gelijk na aangeschaf voorzien van een schone installatie. Dingen zitten vol met bloatware die geen hond gebruikt en wie weet wat er nog op de achtergrond mee draait zoals we ondertussen met Lenevo al hebben mogen zien.
19-08-2015, 14:02 door Anoniem
Gadverdamme! Na de voor geïnstalleerde virus troep, krijg je nu ook ongevraagd vpn mee. leuk.....
19-08-2015, 15:04 door potshot - Bijgewerkt: 19-08-2015, 15:06
'However, if we receive a complaint about misuse (for instance, from a copyright owner), we will investigate and take action if the complaint is correct. This is standard procedure for reputable providers of VPN services;'

welke vpn's zien zichzelf dan niet als 'reputable provider' en zullen je ip niet doorgeven?
19-08-2015, 16:05 door Anoniem
PC-fabrikanten krijgen een fooi voor elke software probeerversie die ze voorinstalleren. Daarbij zullen fabrikanten meestal meer professioneel kijken naar financiële winst dan naar toegevoegde waarde en veiligheid van de toegevoegde software.
Dankzij het feit dat PC-fabrikanten er geld voor krijgen, kunnen ze hun apparaat iets goedkoper in de markt neerzetten, terwijl ze voldoende winst blijven maken. Zonder deze "bloatware" zou het apparaat vast een hogere aanschafprijs hebben.

De meeste mensen letten erg op aanschafprijs als ze een PC aanschaffen. En bloatware wordt door de meeste onwetende consumenten eerder als een "extraatje" beschouwd dan als "ongewenste troep".
Daarom zullen we helaas niet gemakkelijk van die bloatware af komen (die vaak geen extra bescherming, maar juist een security of privacy thread zijn, vooral als mensen niet goed weten wat het precies doet, en hoe ze er mee om moeten gaan)

Goeroehoedjes
21-08-2015, 12:43 door Anoniem
Door potshot:
welke vpn's zien zichzelf dan niet als 'reputable provider' en zullen je ip niet doorgeven?

Kijk eens op de bekende russische forums. Genoeg providers die niet meewerken aan dit soort ongein.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.