Vanwege het incident in de Thalys vorige week, waarbij een man met een wapen door passagiers werd overmeesterd, moet er geen extra beveiliging op stations komen, want dat is schijnveiligheid, zo stelt Ira Helsloot, hoogleraar Veiligheid van Besturen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
"Ik hoop dat er nu geen beveiliging op stations en in coupés komt. Op de lange termijn is het onbetaalbaar en op de korte termijn is het schijnveiligheid. Er zullen altijd idioten blijven", zo laat hij tegenover het AD weten. Bij terroristische aanslagen hebben politici volgens Helsloot vaak de reflex om allerlei nieuwe maatregelen in te voeren, maar dat noemt hij een slecht idee. Politici zouden juist een voorbeeld aan Noorwegen moeten nemen.
Na de aanslag door Anders Breivik in 2011 besloten ze hun samenleving niet aan te passen. "Dat vind ik stoer en mooi", zo merkt hij op. Hilversum volgde dat voorbeeld na de Journaalkaper begin dit jaar. "De gemeente heeft van het Mediapark geen fort gemaakt. Politici moeten durven iets níet te doen", aldus de hoogleraar. Hij stelt dat de samenleving niet is dicht te timmeren. "Als je één deel van de samenleving veilig maakt, maak je nog niet de hele samenleving veiliger. Het kost heel veel geld en is niet goed voor de saamhorigheid'', zo stelt Helsloot.
Volgens de hoogleraar zullen mensen altijd met verdrietige dingen worden geconfronteerd. "We hebben de Molukse treinkapingen gehad, de RAF en RaRa. De daders, de manier waarop ze het doen en hun motieven veranderen allemaal. Maar terrorisme blijft.'' Ook de Amerikaanse beveiligingsexpert Bruce Schneier heeft geregeld gesteld dat mensen zich niet moeten laten terroriseren. Volgens Schneier is het doel van terrorisme niet de daad zelf, maar onze reactie erop. "Als je bang bent winnen ze, als je weigert om bang te zijn verliezen ze", zo liet hij eerder tegenover de Washington Post weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.