Hoogopgeleiden krijgen vaker met identiteitsfraude en hacken te maken dan laagopgeleiden en zijn daardoor vaker de dupe van cybercriminelen, ook als er rekening mee wordt gehouden dat ze vaker actief zijn op internet, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag in een nieuw rapport.
Vijf procent van de hoogopgeleiden is in 2014 opgelicht bij het kopen via internet, tegen twee procent van de laagopgeleiden. Online winkelen is onder hoogopgeleiden ook duidelijk populairder. Ruim driekwart van de hoogopgeleiden (78 procent) heeft dit in de afgelopen drie maanden gedaan. Van de laagopgeleiden deed 34 procent dit. Het feit dat hoogopgeleiden vaker de dupe zijn van internetoplichters kan hieraan worden toegeschreven; van zowel de laag- als de hoogopgeleide online shoppers heeft ongeveer 6 procent met koopfraude te maken gehad.
Ook zijn hoogopgeleiden vaker slachtoffer van identiteitsfraude dan laagopgeleiden. Ondanks dat meer dan driekwart van de hoogopgeleiden van mening is dat ze hun persoonsgegevens op computer of internet kunnen beschermen, krijgen ze toch vaker met phishing/pharming te maken (0,5 procent). Hoewel laagopgeleiden minder vaak bankieren via internet, verandert het patroon nauwelijks als gekeken wordt naar de betreffende internetpopulatie.
Hacken was in 2014 met ruim 5 procent slachtoffers een relatief veelvoorkomende vorm van cybercrime, gevolgd door koop- en verkoopfraude (3,5 procent) en identiteitsfraude (minder dan 1 procent). Hacken omschrijft het CBS als het zonder toestemming binnendringen in de computer van een ander. In 2014 werd 5,2 procent van de Nederlandse bevolking hiermee geconfronteerd. Dit zijn ruim 700.000 personen. Ter vergelijking: in hetzelfde jaar bedroeg het slachtofferschap van fietsdiefstal 4,1 procent.
Het aandeel slachtoffers van hacken lag wel iets lager dan in 2012 en 2013, toen ongeveer 6 procent hier slachtoffer van werd, een relatieve daling van ongeveer 13 procent. In de meeste gevallen gaat het om hackers die inbreken of inloggen op een e-mailaccount. In 2014 kreeg 2,1 procent van de bevolking hiermee te maken. In 2012 en 2013 was dit aandeel ongeveer twee keer zo groot. Net zoals bij de andere vormen van cybercrime zijn hoogopgeleiden bij hacken vaker de dupe dan laagopgeleiden.
Of het nu gaat om een inbraak van hackers op een computer, e-mailaccount, website of profielsite, hoogopgeleiden krijgen hier vaker mee te maken. In lijn hiermee zijn hoogopgeleiden vaker potentieel doelwit. Meer dan 94 procent van hen heeft een computer, is bijna dagelijks actief op het internet en beschikt over een e-mailaccount. Bij laagopgeleiden is dit duidelijk minder het geval. Als hier rekening mee wordt gehouden door naar de dagelijkse internetgebruikers te kijken, dan blijken hoogopgeleiden nog altijd vaker slachtoffer, vooral als het gaat om het hacken van de e-mailaccount.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.