image

Nominaties Big Brother Awards 2015 geopend

donderdag 27 augustus 2015, 09:56 door Redactie, 14 reacties

Net als voorgaande jaren zoekt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom ook dit jaar weer de grootste privacyschenders van Nederland. Burgers kunnen personen, bedrijven of overheden die de privacy op grote schaal hebben geschonden voor een Big Brother Award nomineren.

"Nederlanders voelen zich steeds ongemakkelijker bij inbreuken op hun privacy. Sommige bedrijven, overheden en personen trekken zich daar nog steeds weinig van aan", zegt Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom. "Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor mensen om daar zelf iets tegen te doen. En daar besteden we tijdens de Big Brother Awards aandacht aan."

De nominaties sluiten op 8 oktober, waarna het grote publiek kan stemmen op de drie kandidaten die het vaakst genomineerd zijn. Naast de publieksprijs zal er ook een expertprijs voor de grootste privacyschender van Nederland worden uitgereikt. Op 28 oktober 2015 wordt tijdens het prijzengala in de Stadsschouwburg Amsterdam bekend gemaakt welke 'winnaars' dit jaar een award in ontvangst mogen nemen.

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Het doel van de awards is om aandacht te vragen voor de staat van privacy in Nederland. Vorig jaar mochten toenmalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en de Nederlandse Scholen een award mee naar huis nemen en ontving Edward Snowden de positieve Winston Award.

Reacties (14)
27-08-2015, 10:30 door Anoniem
Als ik het nieuws zo een beetje volg zijn er volgens mij genoeg zwaargewichten om een "BB-500" uit te kunnen geven.
27-08-2015, 10:41 door Reinder
Zojuist Peter Bofinger genomineerd, de Duitse "topeconoom" die pleitte voor het afschaffen van contant geld.
27-08-2015, 11:11 door Anoniem
Wat vinden jullie van het nomineren van de Media Markt? Think about it for a sec. Ik ben bezig met het regelen van een lijstje van privacy schendingen die ze jaarlijks op grote schaal uitvoeren.
27-08-2015, 11:23 door ben987
ik nomineer de nederlandse overheid in het algemeen..
27-08-2015, 11:41 door Anoniem
Microsoft voorzien van een nominatie vanwege hun absurde privacypolicy aanpassing voor Windows 10.
27-08-2015, 12:41 door john west
Door Anoniem: Microsoft voorzien van een nominatie vanwege hun absurde privacypolicy aanpassing voor Windows 10.

Helemaal mee eens,ze moeten super hoge boetes gaan opleggen aan dit soort privacy schenders.
Laatste bericht zelfs kinderen hebben geen privacy meer,Microsoft stuurt berichten naar de ouders via email.
Je kan het uit zetten,maar de meeste hebben geen verstand hier van om dit te doen.
27-08-2015, 13:15 door Anoniem
Door Anoniem: Microsoft voorzien van een nominatie vanwege hun absurde privacypolicy aanpassing voor Windows 10.
Ik vind het net zo ergerlijk dat ze je foto's en emails scannen op bijvoorbeeld illegaal materiaal. Terwijl het voor de postbode en zelfs de politie verboden is om zomaar je brieven te openen. Zolang je geen verdachte bent hoort er veronderstelt te worden dat je onschuldig bent. En zelfs als je crimineel zou zijn dan gaat het de postbode geen reet aan.
27-08-2015, 13:25 door Anoniem
Onderwijspakketten en -instellingen mogen we niet vergeten. Zij leggen enorme databases aan over onze kinderen. Waar de huidige generatie volwassen nog hun tanden kunnen laten zien in het beschermen van hun privacy, is de jeugd weerloos tegen de profileringsdrang waarbij ze vanaf hun eerste levensjaar al mee te maken krijgen en wat krankzinnig genoeg ook nog verplicht is.

Zorginstellingen zelfde verhaal; ze harken enorm veel data bij elkaar maar vertikken het belang in te zien deze data ook te beschermen.
27-08-2015, 17:01 door Ron625
[Verwijderd]
27-08-2015, 18:39 door Ron625
Door Anoniem: Microsoft voorzien van een nominatie vanwege hun absurde privacypolicy aanpassing voor Windows 10.
Helemaal mee eens.
Die rommel hoort default uit te staan en de gebruikers moet gewaarschuwd worden als het aan staat.
Ook de gebruikers-voorwaarden vragen om problemen.
Controleer eens wat er aan data verkeer gaat in rust en naar wie, je zult versteld staan!
27-08-2015, 19:37 door Anoniem
Bij deze wil ik graag de Belastingdienst en FIOD voordragen
27-08-2015, 20:57 door karma4
Door Ron625: [Controleer eens wat er aan data verkeer gaat in rust en naar wie, je zult versteld staan!
Ik heb daar nog nooit een behoorlijke analyse van gezien. Alleen met paranoia er gaat dataverkeer.
Ik zou zo graag meer zien wat er achter https://channel9.msdn.com/Events/TechEd/Australia/2014/DPP312 log4net van http://logging.apache.org/ zit. Het zou het zelfde kunnen zijn van telemetery wat bij de server versies is gedocumenteerd.

Zonder te weten waar het om gaat zit je op het zelfde vlak als de achtereenvolgende ministers van justitie "het zou wel eens kunnen dat het on goed zou uitkomen dat ...." Stem maar voor Van der Steur, geweldige continuatie van I Opstelten .
https://www.security.nl/posting/441249/D66-Kamerlid%3A+politici+moeten+voor+privacy+Nederlanders+staan
27-08-2015, 23:49 door Ron625
Door karma4:
Door Ron625: [Controleer eens wat er aan data verkeer gaat in rust en naar wie, je zult versteld staan!
Ik heb daar nog nooit een behoorlijke analyse van gezien. Alleen met paranoia er gaat dataverkeer.
Aan de IP adressen kan je zien naar/met wie er wordt gecommuniceerd, het internet stond er een paar jaar geleden al vol van.
Toen werd er gesproken over "ET phone home".
Er werd toen gesproken over het feit, dat er een lijst met geinstalleerde programma's en files werd verzonden, net als nu met Win-10.
Wat op mijn disk staat, is alleen voor mij belangrijk, er kunnen wel Staats-geheimen op staan!
Mogelijk dat de Amerikanen daardoor (en door e-mails te scannen) weten hoeveel duurder de JSF kon worden?
Noem mij een doem-denker, maar ik werkte al met computers voordat Microsoft werd opgericht en heb de nodige vreemde dingen meegemaakt.

Mijn PC's zijn wel stil in rust, maar daar gebruik ik geen (lees zelden) Windows op en dan nog meestal als virtuele machiene.
28-08-2015, 18:09 door karma4
Door Ron625: Noem mij een doem-denker, maar ik werkte al met computers voordat Microsoft werd opgericht en heb de nodige vreemde dingen meegemaakt.
Een strijdje wie er langer met computers werk? Aardig, we zijn opgegroeid met de 6502 msx en CP/M, dat was in een tijd dat pc's van IBM nog bedacht moesten worden. De vreemde dingen die we hebben meegemaakt dat kan nog best boeiend worden. Werken met mainframes (IBM) was het meest geavanceerde van de toen bestaande technologie. Alleen in bepaalde werkgebieden had je wat meer toegang op wat er allemaal gebeurde.

Die machines belden al naar huis (IBM headquarters) als er wat met de hardware (of software) aan de hand was. Kon je de monteur onverwacht ineens bij de deur vinden. Met SMF System management Facility hen je het meten van het gebruik op interval en event basis van de system / middleware software. Met dumps ben je voorzichtiger omdat je daar geen gebruikersdata in wilde hebben. Ik vind zoiets normaal. Het is ook de leverancier zijn belang dat het goed draait, hoe je zoiets aanpakt is een kwestie van afspraken. Bestond niet op alle systemen PDP's waren beperkter gebruikt in een andere toepassingswereld.

Informatie op jouw harddisk en dat zouden staatsgeheimen kunnen zijn. Dat is een bull-shit artgument.
Als je gevoelige informatie ergens plaatst zorg je dat het buiten jou om niet verwerkt kan worden.
Een gekke zaak:
MS office zet AES encryptie op hum .---x bestanden als je dat zo opgeeft. Veel success met AES decryptie. De beperkte beveiliging zet iets leesbaar naast de xml's ín de zip (open office).
Een andere (meerdere):
Gevoelige bedrijfsdata onbeschermd aan een externe leverancier overhandigen in de hoop dat hij slimme adviezen kan geven. Dat zijn managementbeslissingen die vanuit ego's genomen worden.

Dat oplopen van kosten van de JSF? Dat is hoe projecten lopen, doel, idee, marketing en budget met verwachting zijn verschillende zaken. Niet verwonderlijk dat het bij veel gesteggel flink uit de hand loopt. Dat is politiek.

Terug naar die logging, ik heb de log4j/log4net gevonden en een verhaal dat zoiets ingebouwd wordt in applicaties. Lijkt me in dat geval een stap voor kwaliteitsmeting software/hardware. Daar heb ik niet zo''n probleem mee. Het zit bijvoorbeeld ook in je OBC autoboordcomputer. Zoiets wordt uitgelezen bij de garage om te zien wat er aan de machinerie moet gebeuren.

Afijn je lijkt niet een Windows-kenner te zijn, dan heb ik wat te veel gevraagd over nakijken achtergronden.
Overigens met SIEM etc doe je met Linux en alle machines iets gelijkwaardigs. Hoe dacht je dat je anders aan IDS Intrusion Detection Systems kan doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.