Bij incidenten zoals vorige week in de Thalys schiet de politiek al snel in een kramp en roept om ingrijpende maatregelen, maar hierbij ligt schijnveiligheid op de loer, zo waarschuwt Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid van D66. Hij stelt dat de spanning tussen privacy en opsporing zienderogen toeneemt.
"Steeds vaker wordt een verwrongen tegenstelling gecreëerd alsof privacy van onschuldige Nederlanders de opsporing van criminelen in de weg zou staan", aldus Verhoeven in een opiniestuk voor het NRC Handelsblad. Hij wijst naar verschillende plannen van het kabinet, zoals het massaal opslaan van kenteken- en locatiegegevens van auto's en een vakantieregister van alle Nederlanders. Maar ook de plannen om de bewaarplicht voort te zetten en de geheime diensten ongericht internetverkeer af te laten tappen.
Volgens Verhoeven kunnen hierdoor onschuldige Nederlanders in de sleepnetten van de opsporingsdiensten verstrikt raken. Hij roept dan ook op tot een keerpunt, zeker nu het kabinet dit najaar met drie wetten komt die de privacy van Nederlanders ernstig kunnen aantasten, namelijk ongericht aftappen, de mogelijkheid tot terughacken door politie en de bewaarplicht. Ondanks dat minister Van der Steur de noodzaak van de bewaarplicht niet kan aantonen wordt hier toch mee doorgegaan, merkt Verhoeven op.
"Met deze houding creëert het kabinet schijnveiligheid en loopt Nederland achter op landen die de grondrechten van hun staatsburgers wel serieus nemen. Hoe kan het dat de privacy van Duitsers beter beschermd is dan van Nederlanders?", vraagt het D66-Kamerlid zich af. Hij besluit door te stellen dat een open samenleving onze kracht is en te vergaande maatregelen onze zwakte. "Dit najaar behandelt de Tweede Kamer de gehekelde drie wetsvoorstellen. Het is hoogtijd dat een meerderheid voor de privacy van Nederlanders gaat staan."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.