KPN, Microsoft, Amnesty International en tal van andere organisaties, instanties en bedrijven maken zich ernstig zorgen over de plannen van minister Plasterk om de bevoegdheden van de AIVD en MIVD uit te breiden, zodat de geheime diensten straks ook ongericht verkeer van de kabel mogen tappen.
Dat blijkt uit reacties van de bedrijven op de internetconsultatie over het wetsvoorstel. Tot vandaag konden burgers, bedrijven en instellingen hun mening op het kabinetsplan geven. In totaal zijn er 498 reacties geplaatst. Veel organisaties lijken tot het laatste moment te hebben gewacht en maken allemaal hun zorgen kenbaar. Volgens Microsoft heeft het wetsvoorstel de potentie om het vertrouwen van gebruikers in technologie ernstig te schaden en innovatie te ontmoedigen. "Met een dergelijke wet kan een aanzienlijke hoeveelheid informatie, die door gebruikers via technologiebedrijven wordt opgeslagen of verstuurd, worden ingezien door de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, met wantrouwen van die gebruikers in deze bedrijven tot gevolg", aldus de softwaregigant. Microsoft waarschuwt dat het wetsvoorstel uiteindelijk de Nederlandse ICT-markt ernstig kan verstoren.
Ook KPN maakt zich zorgen over het wetsvoorstel van Plasterk. De provider stelt dat in het voorstel een belangrijk deel van het inzicht, de effectiviteit en de proportionaliteit van de nieuwe bevoegdheden aan politieke en rechterlijke controle is onttrokken. "Dat is volgens KPN een fundamentele weeffout in het voorgestelde stelsel, dat dan ook heroverwogen moet worden", aldus de provider. In de reactie waarschuwt KPN dat de negatieve gevolgen van deze uitbreiding van bevoegdheden voor de Nederlandse ICT- en telecommunicatiesector niet zijn onderzocht. "Zonder die afweging van de economische effecten kan het voorontwerp volgens KPN niet in behandeling worden genomen. Dat geldt zowel voor de directe effecten (kosten) als voor de meer indirecte effecten (vestigingsklimaat)."
Amnesty International is ook één van de organisaties die zegt zeer bezorgd te zijn over de impact van het wetsvoorstel op de samenleving, de privacy en andere mensenrechten van zowel individuen als groepen mensen in binnen- en buitenland. Amnesty is daarbij ook niet overtuigd van het nut en de noodzaak van de voorgestelde nieuwe en ruimere bevoegdheden voor de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. "In een democratische rechtsstaat zoals Nederland kan het nooit noodzakelijk zijn om de gehele bevolking onder communicatie-surveillance te plaatsen", aldus de organisatie.
Volgens Amnesty breekt het wetsvoorstel met een wereldwijde trend om meer waarborgen op te nemen in de bevoegdheden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten om niet-noodzakelijke en disproportionele inbreuken op mensenrechten te voorkomen of te compenseren. "Ook is het maar de vraag of het stelsel van waarborgen zoals voorgesteld in de Wiv 20XX aan mensenrechtenstandaarden voldoet, zoals bijvoorbeeld in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden is vastgelegd." Verder hekelen ook VNO-NCW, Nederland ICT, Privacy First, College voor de Rechten van de Mens, Privacy Barometer en Internet Society Nederland het wetsvoorstel.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.