De opslag van passagiersgegevens (PNR) zoals het Europees Parlement wil is winst voor terroristen, zo stelt Sophie in't Veld, fractievoorzitter van D66 in het Europees Parlement. Volgens In't Veld grepen voorstanders van het systeem het recente Thalys-incident aan om weer te pleiten voor de massale opslag van alle reisgegevens.
"Ze bedriegen daarmee de publieke opinie door te stellen dat met al die gegevens terroristen geïdentificeerd kunnen worden en dat aanslagen kunnen worden voorkomen met een druk op de knop. Maar dat is fictie", aldus In't Veld in een column op Dutch Cowboys. "Met spookverhalen en bangmakerij worden we overgehaald onze vrijheid op te geven. Daarbij wint alleen de terrorist die onze open en vrije samenleving zo succesvol ondermijnt."
De opgeslagen gegevens zullen vooral voor de aanpak van mensenhandel en drugssmokkel worden gebruikt. Ook belangrijk stelt In't Veld, maar heel andere kwesties dan de aanpak van terrorisme. Daarnaast is de noodzaak van grootschalige opslag van passagiersgegevens volgens haar nog altijd niet aangetoond. "D66 heeft herhaaldelijk gevraagd om daadwerkelijk bewijs daarvan maar de Europese Commissie en lidstaten komen nog altijd niet met een serieus antwoord. Daarmee ontbeert het systeem een gedegen onderbouwing."
Een ander kritiekpunt zijn de kosten van een dergelijk systeem en dat het uiteindelijk schijnveiligheid oplevert. In't Veld vindt het schandalig dat op nationaal niveau geen debat meer wordt gevoerd over de effectiviteit van alle anti-terreurmaatregelen. "De daadwerkelijke resultaten worden niet afgewogen tegen de kosten", zo laat ze weten. Wat betreft de toekomst van het PNR-systeem zal het Parlement de komende maanden met de Raad gaan onderhandelen om tot een compromis te komen.
De D66-fractievoorzitter verwacht geen positief resultaat. "Steeds meer regeringsleiders halen hun schouders op als het gaat om de waarborgen voor mensen en beperkingen voor het gebruik van gegevens zullen nog verder worden afgezwakt. Als die aannemelijke uitkomst waarheid zal worden, wordt het moeilijk een meerderheid in het Parlement te vinden." Uiteindelijk zal het dan ook de vraag zijn of de lidstaten naar het Parlement luisteren of hun eigen nationale PNR-systeem in het leven zullen roepen om zo alsnog gegevens op te slaan, aldus In't Veld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.