image

Anti-virusbedrijf AVG: we gaan geen persoonlijke data verkopen

vrijdag 18 september 2015, 12:11 door Redactie, 7 reacties

De afgelopen dagen kreeg het Tsjechische anti-virusbedrijf AVG vanwege het nieuwe privacybeleid een storm van kritiek te verduren. In het privacybeleid, dat op 15 oktober ingaat, zegt AVG dat het niet-persoonlijke data verzamelt om de gratis producten kosteloos aan te blijven bieden.

Het gaat dan om surf- en zoekgeschiedenis, waaronder metadata. Ook worden de gebruikte internetprovider of mobiele netwerkprovider opgeslagen, alsmede informatie over andere software die gebruikers op hun computer of apparaat hebben geïnstalleerd. Het privacybeleid stelt dat AVG de niet-persoonlijke data met derde partijen mag delen en verzamelde of anonieme informatie mag publiceren. Vanwege alle ophef heeft AVG nu een verklaring gepubliceerd. Daarin laat het weten dat de meeste softwareprogramma's en websites gebruiksgegevens verzamelen. Op deze manier kunnen de producten worden verbeterd en nieuwe producten worden ontwikkeld.

AVG zegt dat consumenten zelf kunnen bepalen of ze aan het geanonimiseerde dataverzamelingsprogramma gaan meedoen. De optie die ervoor zorgt dat gebruiksgegevens worden verzameld wordt aan de gratis consumentenproducten van het bedrijf toegevoegd. "En we kunnen bevestigen dat er geen data worden gedeeld totdat onze klanten deze keuze hebben kunnen maken", aldus de virusbestrijder. Daarbij laat het anti-virusbedrijf weten dat het geen persoonlijke identificeerbare data gaat verkopen en dat op dit moment ook niet doet.

Reacties (7)
18-09-2015, 13:12 door bollie
Op de een of andere manier verbaast me dit allemaal niet...ik ben al jarenlang een enthousiast gebruiker van TuneUpUtilities geweest. Dit ging ruim een jaar geleden over in handen van AVG en heette sindsdien AVG Performance PRO.

Nog los van alle ellende die ik op diverse computers heb gehad met falend licentiebeheer kwam ik erachter dat de voorwaarden ineens werden gewijzigd. Ik bleek plotseling een "abonnement" te hebben waarbij zij zichzelf het recht toekenden ieder jaar automatisch te gaan afschrijven. Uiteindelijk na heel wat misverstanden bleken ze inderdaad zonder mijn expliciete toestemming een afschrijving van mijn creditcard gedaan te hebben ivm verlenging abonnement!!!
Maar ik had zelf ook al een geslaagde overmaking gedaan, juist om hun ingrijpen in mijn credit card te voorkomen.Dubbel betaald dus......en ook daadwerkelijk in mijn account gegevens als dubbel betaald door AVG geregistreerd.

Ik deed een dringend verzoek om restitutie waarna het abonnement werd beëindigd per direct en ik slechts één terugstorting kreeg.....

Het mag duidelijk zijn: een bedrijf wat zó makkelijk beslist over mijn credit-card en zó slecht omgaat met mij als klant daar wil ik niets meer mee te maken hebben.......Heb alle computers waarop AVG draaide vervolgens ontdaan van de virusscanner en de geïnstalleerde AVG Performace PRO en ben overgestapt op AVIRA die in mijn ogen iets meer respect voor de klant heeft.
Dat verhaal van die privacy voorwaarden verbaast me dus in het geheel niet...wegblijven hier is nu mijn motto geworden.....
18-09-2015, 13:35 door Anoniem
Vanwege alle ophef heeft AVG nu een verklaring gepubliceerd. Daarin laat het weten dat de meeste softwareprogramma's en websites gebruiksgegevens verzamelen. Op deze manier kunnen de producten worden verbeterd en nieuwe producten worden ontwikkeld.

Ben benieuwd hoe ze gaan uitleggen dat

Some personal data we collect only when you provide it to us.
This information may include your name, address, email address, telephone number, and if you pay by credit card, your payment information.
en
- User and account names and related data;
- Phone number;
- SIM (Subscriber Identification Module) card number;
- Device ID numbers, including Machine ID, IMEI and/or MEID;

een verbetering van een produkt of service (anders dan de AVG KA$$A) tot gevolg kan hebben.

By using our products or services, you agree to the collection, use and sharing of your data in accordance with this Privacy Policy
Er staat "your data" en niet dat "personal data" is uitgesloten...
18-09-2015, 13:49 door Anoniem
Wat ik me af vraag is wie er nou op de hoogte is gesteld van dit dat het direct zo snel op blies.
Of is dat een rare vraag?

Gezien Kaspersky eerst werd beschuldigd van die gasten een loer te draaien qua detecties en ineens krijgen we dit in beeld.

Iemand een link naar de originele melder van dit alles?
18-09-2015, 20:50 door dilbert55
Tja "gratis"is bijna nooit iets, en ook AVG wil verdienen aan ons, ik gebruik zelf een betaalde versie van Norton maar er zijn meer goede betaalde antivirus programma's die je ook wel op meerdere PC's kan gebruiken en dan is de prijs per PC wel acceptabel.
20-09-2015, 11:49 door Anoniem
Gratis bestaat niet. Als iets gratis is ben jij gewoon simpelweg het product.
21-09-2015, 09:36 door Anoniem
Door AVG
Daarbij laat het anti-virusbedrijf weten dat het geen persoonlijke identificeerbare data gaat verkopen en dat op dit moment ook niet doet.

Nee maar met de recente big data ontwikkelingen blijken niet persoonlijk identificeerbare data vaak toch herleidbaar naar personen. Wanneer je op die manier identificeerbaar bent en daar last van krijgt, wie kan je dan de schuld geven? Voorkomen is beter dan genezen dus zorg er beter voor dat er zo weinig mogelijk data worden gedeeld!
22-09-2015, 09:58 door Anoniem
Zeggen ze allemaal ja !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.